Virossa voi äänestää parlamenttivaalien ennakkoäänestyksessä internetissä. WOU! Ennakkoluulotonta ja mielenkiintoista! Sen jälkeen kun Viro on itsenäistynyt, paljon kiinnostavaa ja rohkeaa kehitystä on tapahtunut, sellaista, mistä monessa maassa vasta heitellään visioita ilmaan. Tässä yksi uusi aluevaltaus, josta meidän poliittinen johtomme ei näe edes päiväunia.

Meillä täällä surraan, ettei ihmiset äänestä. Demareiden Heinäluoma on jyrissyt äänestysinnokkuudesta, SAK on heittänyt kehiin omat irstaan kampanjansa  ja  tykönänsä monessa puolueessa varmasti jännitetään sitä, miten äänestysvilkkaus kehittyy. Jokaisella on äänestysprosentissa niinsanotusti oma lehmä ojassa suuntaan tai toiseen.

Suomessa on tapana surkutella niin äänestysaktiivisuutta kuin joidenkin vaalipiirien äänikynnyksen epätasa-arvoa. Silti mitään ei tehdä, kukaan ei oikeasti tartu asioihin ja hoida niitä järkevään tai asialliseen kuntoon.

Toivottavasti täällä meillä oikeasti tarkkaillaan huolellisella ja tarkalla silmällä Viron ennakkoäänestystä ja erityisesti sen nettiosuuden onnistumista. On turha harmitella, ettei äänestetä, jos ei eletä tätä päivää ja tarjota mahdollisuuksia toimia ajan hengessä. Demokratian todellinen toteutuminen vaatii sen, että äänestysmahdollisuudet elävät ihmisten elintapojen mukaan.  On varsin kiinnostavaa nähdä ja kuulla, miten nettiäänestys täyttää paikkansa Viron parlamenttivaaleissa, miten vaalisalaisuus säilyy ja laskenta yms mekanismit toimivat netin välityksellä.