Luokka 9 A on ruotsalainen luokka, johon Ruotsissa koottiin opettajien "tehonyrkki", opettajaporukka, joiden odotetaan tekevän ihmeitä tälle luokalle. Tv-kanavalla pyörii ohjelma, jossa seurataan hulivililuokan korjausliikettä. Ruotsin koulukasvatukseen ollaan suunnittelemassa ryhtiliikettä ja ohjelma on osa tätä prosessia.

Suomessa on monesti katsottu Ruotsin mallia, asiassa jos toisessakin. Odotan mielenkiinnolla sitä aikaa, jolloin Suomessa käydään todenteolla kiinnittämään huomiota erilaisiin käytösasioihin. Onhan meillä Pisa-tutkimuksien tiedolliset huipputulokset, mutta kuka se on se, joka sylkee asemat, portaikkojen edustat ja erilaiset julkiset tilat. Hattu päässä sisällä kulkevat miehet ovat enemmän sääntö kuin poikkeus. Jos haluaa nauttia avatusta ovesta, on parasta mennä Sokoksen automaattioville. Siellä sentään ovimekanismi avaa oven, jos sattuu ovelle liikkeen aukioloaikaan.

Eräs ystäväni kertoi käyneensä Wienissä tammikuussa. Hän ihmetteli sitä, miten vielä tammikuussa koko kaupungin kaikki kauniit jouluiset koristeet olivat kauniisti paikallaan. Suomessa ja esimerkiksi kotiKouvolassamme on mahdotonta nähdä kauniiden koristeiden ja asetelmien pysyvän ehjinä tai paikallaan. Vähintäänkin viikonlopun jälkeen on varmasti keskustan koristeille tehty jotain jäynää.