Terveisiä Porist

Palasin illan suussa valiokuntamatkalta Porista. Olimme kaksi päivää liikenteessä puolustusvaliokunnan porukalla. Tänään matka huipentui Porin Prikaatin vierailuun. Uunituore komentaja Eero Pyötsiä johti varsin monipuolisen ja erityisesti yksilöön ja alokkaaseen suuntautuvan esittelyn varuskunnassa. Kyllä äiti ja erityisopettaja minussa iloitsi tästä ekskursiosta.

Tälläkin kertaa puhuttiin myös niistä nuorista, jotka aloittavat varusmiespalvelun, mutta joutuvat ensimmäisinä päivinä  ja viikkoina jättämään leikin kesken. Meidän ulkopuolella olevien suussa puhutaan usein, ettei pää kestä, mutta taitaa kuitenkin olla niin, että todellisuudessa alkupäivinä maitojunaan joutuvien syyt sivuun siirtymiselle ovat pitkälti toiset. Olisi tärkeää, että niin puolustusvoimissa kuin mediassakin kiinnitettäisiin huomiota tähän vieläkin enemmän. Tiedän, että molemmat ovat paljon jo tehneet, mutta tiedottamisen tehtävä tässä on merkittävä. Moni nuori tulee niin sanotusti kesken kuntoisena inttiin, eikä palvelus silloin onnistu. Astmat, allergiat, kipeät raajat ja muut sellaiset peruskuntoa ja -toimintakykyä haittaavat tekijät tulee hoitaa kuntoon ennen kuin lähdetään tälle puolustusleirille, jossa peruskunto pitäisi kuitenkin olla kuten parikymppisen miehen ylipäätään, lähes parhaimmillaan.

Loppukaneettina on kirjattava, ettei Porissa voi tällä viikolla käydä ilman jazz-kokemusta. Nautimme monipuolisesta musiikkitarjonnasta, ja ihanasta kesäPorista. Pitkälle yöhön valvoneena olen silti matkasta virkistynyt, ihan kun olisin ulkomailla käynyt, niin värikästä oli meno Porissa ja lähiseuduilla.