Usan asuntoluottomarkkinoilla jo viides merkittävänkokoinen luototusyritys joutui laittamaan lapun luukulle viime viikolla. Presidenttiehdokas Obama toteaa, että asuntomarkkinakriisi olisi vältetty säätelemällä aikaisemmin.

Hym. Näinhän se menee. Suomikin on matkalla kohti vapaata ja valtavaa markkinataloutta. Sitä säätelee puhtaimmillaan vain kysynnän ja tarjonnan lait. Kuten olemme kantapään kautta maana oppineet vaikkapa lannoitemarkkinoilla, on kyyti sitä kylmää ja kovaa. Säätelijänä me eli valtio eli yhteisomistus on toki kankeampi toimija kuin mikä tahansa johtaja-hallitusvetoinen yritys, mutta myös negatiiviset liikkeet voidaan ennakoida ja ottaa pehmeämmin vastaan, jos toimitaan viisaasti.

Minun omaa suuta jo kuivaava slogan on "kaikki ääri-ilmiöt ovat pahasta". Jauhan tätä slogania kuitenkin kuin purkkaa, sillä se sopii niin hyvin sekä kasvatuksen, aatteiden, ilmiöiden, uskonnon, politiikan kuin minkä tahansa muunkin asian äärelle. Myös talouskehityksessä kaikki ääri-ilmiöt ovat pahasta. Täysin vapaa voitontavoittelu, pikavoitot ja nopeat ja suuret omistajamuutokset eivät tuo pitkässä juoksussa onnea.

Tasapaino on vaikea asia, sitä ei ole vielä historia opettanut meille niin sivilisaation yltäkylläistämille.

* * *

Iloisempiin näkymiin: Tänään leipasen (se on kakku) nimipäiväonnea tyttärelleni. Kohta menen laulamaan, ja niin nimipäivän arkinen vietto voi alkaa. On hieno maanantai, Aliisan päivä.