Onnittelut<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Tässä syyskuussa lähes 10 000 suomalaista saavuttaa 63 vuoden eläkeiän. Käytännössä tämä näkyy myös eläkkeelle jäämisen piikkinä, vaikka toki eläkeikä vaihteleekin, ja toistaiseksi yleisin ikä jäädä on 60 vuotta.

 

Tuttuakin tutumpaa on se, miten nimenomaan työeläkeläisiä on eri hallitusten, niin nykyisen, kuin aikaisempien Vanhasen ja Lipposen hallitusten,  politiikalla opetettu leikkaamalla taitettua indeksiä ja kansaneläkkeen pohjaosaa,  ja yleensä verotuksen keinoin.

 

Eläkkeistä puhuttaessa on hyvä muistaa, että noin satatuhatta ihmistä elää kansaneläkkeen varassa. Yhteiskuntarakenteestamme aikaisempina vuosikymmeninä johtuen usein vielä juuri naiset kantavat pienen eläkkeen taakkaa riippumatta siitä, millainen eläketurva heillä on.

 

Pääministeri Vanhanen on aloittanut uuden pääministerivaalin esittämällä takuueläkettä. Hänen näkemyksensä mukaanhan minimieläke nostettaisiin 650 euroon kuukaudessa niiltä, joiden eläke on nyt pienempi kuin tällä hetkellä.  Vanhanen tähtää seuraavalle vaalikaudelle. Vanhasen ajatus minimieläkkeen nostamisesta on toki kannatettava, mutta ajatuksen esitteleminen vuonna 2008 niin, että eläkkeen hinta on sovittuna tiettyyn summaan, mutta muut taloudelliset realiteetit puuttuvat, on populismia.

Pelkästään tällä viikolla olemme saaneet sellaisia suomalaisen talouselämän tunnuslukuja silmiemme eteen metsäteollisuuden työpaikkakehityksen muodossa, ettei takuueläketyyppiseen populismiin tulisi langeta. Meillä on kansaneläkejärjestelmä. Tärkeämpää kuin uusien nimien lanseeraaminen, olisi huolehtia, että nykyisin ihan hyvin toimivien järjestelmien hintakehitys vastaa todellisuutta. Nyt se ei sitä tee.

 

Tästä ja kuntapuolen terveyspalveluista olin tänään puhumassa Kouvolan Hansa-keskuksessa eläkemarkkinoilla, jotka seudun eläkeläisjärjestöt olivat järjestäneet.

KIITOS aktiivisille eläkeläisille kutsusta mukaan!