Kouvolan kaupungin valtuusto päätti eilen yksimielisesti, että Pilvilinna -niminen kiinteistö myydään perustettavan yhtiön lukuun kiinalaiselle liikemiehelle. Olen istunut puoli tusinaa kokousta, joissa on tätä kyseistä kauppaa pohdittu ja valmisteltu, lähetetty valmisteluun takaisin ja perusteltu suuntaan jos toiseenkin. Vielä eilenkin keskustelu oli vauhdikasta ja välillä jopa mielenkiintoista.

Moni on pohtinyt kaduilla ja toreilla, puhelinsoitolla ja sanomalehtien palstoilla sitä, miksi parhaalta paikalta läheltä keskustaa myydään kiinteistö juuri kiinalaisille. Rohkenen pohtia toisin päin, miksi ei ?

Liikemies Lao Hua Fulla on pitkä kokemus suomalaisesta kulttuurista ja toisaalta verenperintönä oman kansakuntansa sisäinen tuntemus. Luotan täysin hänen arvostelukykyynsä siitä, että vanhalle meijerille perustettavaan China Centeriin työhön tulevien henkilöiden asumisen järjestäminen Pilvilinnan raskaiden remonttitarpeiden ollessa tiedossa on Fulla täysin hanskassa.

Totta kai 200 000 euroa on iso raha. Se on ero Mäntyharjun miehen ja  Fun tarjouksen välillä. Tässä kohden ajattelen sitä kuitenkin satsauksena kunnalliseen elinkeinopolitiikkaan. Kouvolan seutu ja kaupunki yksinkin on ollut pitkään yrityiselämän menettäjä : vaatetusteollisuus kaatui jo vuonna yks ja kaks, elintarviketeollisuus ajettiin alas, varuskunta, viimeksi naapurista UPM:n Voikkaa. Kyllä tällä seutukunnalla on syytä pohtia sitä, miten lapsemmekin voisivat jatkaa onnellisen, hyvän arjen elämistä täällä kotikulmilla.

Kaikki pääoma, joka virtaa kohti Kouvolaa, on arvokasta, niin mäntyharjulainen, kouvolalainen kuin kiinalainenkin. Jokainen muuttaja on arvokas. Hienoa, jos muuttaja tuo työn mukanaan. Kouvola on kautta aikain ollut sellainen ristetyspaikka, kulttuurien sulatusuuni. Juna on tuonut tänne aina uusia tulokkaita: tällä kertaa Kiinasta.

Tervetuloa Kouvolaan !

Ps. Laitan tähän vielä yhden nettiosoitteen, josta selviää vähän enemmän tästä Kouvolan yrityselämän kehityssuunnasta, johon viittaan kirjoituksessa. (www.innorailkouvola.fi)