Perusopetustasomme Suomessa on kansainvälisissäkin mittauksissa todettu hyväksi. Keskiasteen koulutusta  on tarjoilla paljon. Korkeakouluja on noussut Suomeemme kuin sieniä sateella. Olemme kohtuullisessa tilanteessa koulutusrintamalla. Voisi kai todeta, että mitään hävettävää ei ole.

Pohdin joskus sitä, tarjotaanko meillä koulutusta koulutuksen vuoksi. Opiskelu on erittäin tärkeää, en kyseenalaista sitä. Toisaalta erilaisia tehtäviä on paljon tässä yhteiskunnassa ja koulutus ja työt eivät välttämättä kohtaa.

Kotihoidon tukeminen niin ikäihmisten kuin erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden osalta on yhteiskunnallisesti taloudellista ja toisaalta ihmisen elämänlaadun kannalta tärkeää.  Koulutuspolitiikkamme ei tällä hetkellä vastaa tähän kysyntään.

Seutukuntamme olisi tärkeää olla mukana synnyttämässä uutta koulutusta, jossa olisi sekä sosiaalisten taitojen, taloudenhoidon kuin myös terveyden- ja sairaanhoidon perusosaamista. Tälläinen kotihoidonhoitajan tutkinto suosisi moniosaajia ja jo elämääkin kokeneita. Monipuolinen elämänkokemus päin vastoin olisi hyödyksi tässä koulutuksessa ja työssä.

Vanhemman väen huolellinen ja arvostava hoitaminen on meidän työtä tekevän polven merkittävä tehtävä. Tärkein vastuunkanto on meidän jokaisen osalta omien läheisten huolehtiminen ja hoiva. Aina ei ole kuitenkaan mahdollista olla päivittäin läsnä. Silloin on taitavat osaajat tärkeitä läsnäolioita.

Ylikouluttautuminenkin voi olla turhauttavaa, mutta on huolehdittava, että hoivatyössä olevilla on oikea tietotaito. Räjähtävä työntekijöiden tarve hoivapuolella tulee hoitaa asiallisesti. 

Kymenlaaksossa olisi niin elintilaa kuin myös koulutilaa kotihoidonhoitajan koulutukselle.