Pietarissa päättyneessä G - 8 -kokouksessa sattui pienen pieni välikohtaus, josta on levinnyt netin kautta videoleikkeitä ympäri maailmaa. Siinä Ameriikan Bush hieraisee ohi mennen Saksan Merkeliä niskoista. Tästä ei Merkel pidä ja näyttää rähähtävän ja säpsähtävän hiukan.

Teko on sinänsä aina pieni, näitä vastaavia selvittelen työssäni päivittäin. Joku koskettaa toista tavalla, joka ei sovikaan toisen reviirille. Toisen ajattelema hellä teko voi olla toiselle kauhistus. Syvästi hyvässä hengessä ajateltu pieni läheisyys voi osua väärään kohtaan. Näin todella kävi Bushille. Aika, paikka ja tyylilaji olivat aivan vääriä.

Kaiken muun tyylitajuttomuuden lisäksi Bush osoitti ikävää "ammattitaidottomuutta" tuon tason neuvonpidossa menemällä sorkkimaan seurueen ainokaista naista niskoista työpalaverissa. Tietty arvolataus paistaa niin, että sen näkee otsanahkallaankin. Tosin "ameriikkalaisittain" varmasti vielä raskauttavampi moka olisi ollut, jos hän olisi hieronut jonkun miespäättäjän niskoja. 

Päätöksen teko on monipuolista ihmissuhde-  ja vallankäyttötoimintaa, jossa yksilön ominaisuudet, taidot, tiedot ja karisma vaikuttavat paljolti siihen, miten hän saa asiansa tuotua esille. Sukupuoli on erittäin leimaava tekijä historiallisesti tarkasteltaessa, sillä naispäättäjien olemassa olo suurissa saleissa ei ole ollenkaan vielä kovin pitkän perinteen takana. Nykyaika ja -arki käytännössä on yhtä lailla myös naispäättäjien areenaa.

Parhaimmillaan hyvä toimintakulttuuri ei erottele nais- ja miespäättäjiä; se tunnistaa vain päättäjiä, yksilöitä ja henkilöitä, jotka toimivat yhteisen edun eteen hyvin yhteen. Tietotekniikan termein ovat siis hyvin yhteen sopivia. Toimintakulttuurin tunteminen, sen lukeminen ja käytöskoodin selvittäminen on yksi tärkeä osaamisen laji, joka nykypäivän vaihtelevissa tilanteissa auttaa pärjäämään erilaisissa paikossa.

Naisen tapa havainnoida maailmaa on erilainen kuin miehen. Jokunen vuosi sitten Suomen presidentti suoristeli samaisen Bushin krakaa kesken kaiken. Ymmärrän sen, että "äitimäisesti" huomaa tällaisen vinon krakan, mutta sitä en ymmärtänyt, että virallisessa paikassa meni sitä suorimaan. Ai, miten itse olisin sitten toiminut. Arkitilanteessa varmaan kuten Halonen, mutta niin suuressa salissa ehkäpä olisin tyytynyt vinoon krakaan.

Toisaalta on hyvä muistaa, että se joka paljon tekee, se myös virheitä tekee. Kokonaisuus ratkaisee, niin naisissa kuin miehissäkin. ;)