Olin kuntavieraana Venäjällä Vologdassa. Matka oli kiinnostava ja monipuolinen. Vologdalla ja Kouvolalla voisi olla jatkossakin elinkeinopoliittista tarvetta tehdä yhteistyötä. Yksityisen yrityselämän ja Vologdan kaupungin viranomaisten toistensa löytämisessä pitäisi auttaa nykyistä paljon enemmän. Näin Vologdan alueen yksityinen sektorikin löytäisi kouvolalaiset palvelut, toimijat ja yrittäjät.

Vologdassa on noin 300 000 asukasta. Kaupungin kehitys on voimakkaassa kasvussa: pelkästään kaupungin rakennus- ja korjaushankkeita on tälle ja ensi vuodelle 40. Näin jo ajatuksissani pitkät junavaunuletkat viemässä parvekelasia Kouvolasta. Käyttäähän venäläiset kovin mielellään lasitettua parveketta.

Kouvolan seudulla on paljon hyvää: selkeä totuus on, että näin toimien emme kaikki pysty täällä Pohjois-Kymenlaaksossa jatkamaan elinvoimaisena. Ehdotankin, että eri kuntien päättäjät pääsevät toiminnalliseen tiimiyttämistapahtumaan. Silloin kun toimitaan yhdessä, ei vain puhuta, opitaan tuntemaan toisia paremmin ja saadaan paljon enemmän aikaiseksi. Tästä on muun muassa Timo Partanen kirjoittanut kirjan Tiimiakatemia.

Vologda on Kouvolan, Kuusankosken ja Anjalankosken yhteinen ystävyyskaupunki. Yrittäjämarkkinoinnissa näiden alueiden välillä meidän tulee tehdä vahvaa yhteistyötä. Rata yhdistää näitä paikkakuntia ja mahdollistaa kohtuulliset kulkuyhteydet. Kirjoitan kohtuulliset, onhan vielä raja- ja kuljetusmaksuissa neuvottelemisen varaa.

Seutukunnan kuntien tulisi huomata, että meillä on enemmän sitä, mikä yhdistää, kuin sitä, mikä erottaa.  Yhdistäköön yhteinen työ meitä. Toivon viisautta yhteiseen taipaleeseen. Mielestäni on oikea aika todeta, että me tarvitsemme toisiamme. Kuntaelämässäkään ei kaksoiselämä pitkälle vie: avoin, tunnustettu ja julkinen suhde on paikallaan. Silloin aikaa ei mene jatkuvasti ylimääräiseen, moninkerroin päälläkäiseen säheltämiseen.