Kansanedustaja Jyri Häkämies (kok) ehti aamuisessa Kouvolan Sanomassa ottamaan kantaa perintöveroon. Kristillisdemokraattinen Bjärne Kallis puhuu perintöverosta mielellään. Ilmaa nuuhkiessani huomaan, että ensi maaliskuun eräs teema lähestyä äänestäjien kukkaroita on eläkkeiden (erityisesti perusosan), omaishoidon tukien, sairaanhoidon rahojen lisäksi perintövero.

Perintövero on hyvin kylmä totuus surullisen perhetapahtuman yhteydessä. Pulisematta perilliset vaikkapa myyvät perintönsä päästäkseen veroikeestä. Monet ovat metsähakkuut, joilla on voinut sitten maksaa itsensä puhtaaksi valtion suuntaan. Näin olen kuullut. Minä en henkilökohtaisesti ole koskaan perinyt mitään.

Olen vilpittömän sinisilmäisesti sitä mieltä, ettei rintaperillisten pitäisi maksaa perintöveroa ainakaan sellaisesta perinnöstä, jossa perheen tavallisen elämän ja arjen peruja jaetaan. Kun vanhemmat ovat koko iän tehneet työtä ja saaneet velattoman kodin aikaiseksi, on kohtuutonta, että jälkipolvi maksaa siitä vielä verot omaisuuden siirtyessä lapsille. Ylipäätään rintaperillisten verotuskäytäntö on mielestäni erityisen tärkeä selvittää ja uusia. On surullista, jos lapsena olemista tulee vanhemman kuoleman jälkeen enemmän taakka kuin ilo, noin taloudellisesti.

Myönnän, että olen veroasioiden blondi. Maksan kaiken, mitä pyydetään, enkä ole neljäänkymmeneen vuoteen pullikoinut veroista. Mielestäni perintöverokuviot ovat uusittava - siinä on se verotuksen kohta, jossa tämäkin "blondi" herää ja pullikoi. Haluaisin jättää lapsilleni edes jotain pientä, verottomasti.