Meidän kotona on takka, tosin nyt jo 1/4 purettuna. Takkamme on palvellut perhettämme riittävästi ja joutaa pois. Kyse ei ole mistään nopeasta päähän pistosta tai muuten vaan "musta tuntuu mukavalta"-ratkaisusta. Olemme jo pari kolme talvea lämmittäneet vanhaa takkaa varoen ja vähän, koska se on ollut halki. Halkeamaa ei voinut korjata menestyksellisesti. Harmi.

Uuden takan valinta on tässä ollut se helpoin ja miellyttävin vaihe: Valkoinen, kaakeloituja osia, takka ja rouvalle vielä leivinuuni. Kaunis kuin mikä. Valinta miellytti kaikkia, joten se puoli on reilassa.

Purkaminen onkin sitten jo toinen juttu. Suihkuun voi mennä suunnitelmallisesti, koska purkutunneli sulkee päiväksi tien. Tiilenpalasia on siellä täällä. Pöly, siitä saa nauttia ympäri taloa, vaikka Etolan muovista onkin viritetty varsinainen kasvihuone tänne meidän kotiimme. Ovikin on kohdallaan, joten peräkärri vaan ovelle ja kivet kiitoon.

Perheessä, jossa pari teiniä nukkuu elämäänsä voimia, voi olla vaikea saada apumiehiä aamusta. Ennen kuin nuoriso on herätetty, herännyt, ruokittu ja tehtävät perusteltu, on jo puoli päivä. Edellisen illan varoitus tästä tehtävästä on unohtunut jo aamulla, ymmärrettävää. Kukapa ei makailisi mieluusti rannoilla tai pelailisi tennistä tai juoksentelisi muuten vaan ystävien kanssa siellä täällä kesäiloissa.

Olen oppinut teatteriopinnoissa mielikuvaharjoituksien käyttöä. Teen niitä koko ajan. Yölläkin, kun koira oli ihan sekaisin hänen nukkumapaikan vallanneesta purkutunnelista. Mielikuvissani paistan piirakoita pakkaspäivänä - iik - pois tuo minusta, nythän on ihana kesä.

Takanteko on mielenkiintoinen projekti perheessä. Se syventää taas perheen sisäistä dynamiikkaa. Taas tarkoittaa sitä, että näitä survival leirejä on tässä perheessä ja tässä talossa, näissä huoneissa, ollut ennenkin: keittiön remppa kolme kesää sitten oli ehkä mieleenpainuvin. Kun koko keittiö oli betonilla ja elettiin mikron varassa useampi viikko, se se oli todellista laiffii.

No niin, mistä tässä pohjimmiltaan on kyse ? Palmin perhe saa paremmat edellytykset lämmittää kylmään aikaan ja nyt, työskentelyn aikana, energiaa kuluu. Jotkut polttavat henkisiä voimavaroja, jotkut fyysisiä, minä ehkäpä molempia.

Hanskat kädessä on hankala kirjoittaa, joten purkutyö jatkuu. Hilpeää kesäpäivää, toivottelen, itse itseäni kannustaen.