Ensinnäkin: Ei sitä sadepäivää tullut. Odotin kuin lapsi, mutta vain pieni ripaus vettä tipahteli taivaalta. Piha on edelleen rutikuiva, minun maailmassani. Toisessa mittakaavassa metsät palavat, Kouvolassa paloi perjantaina koko puualanyritys. Elämme tällä hetkellä siis tietyllä tapaa ruutitynnyrissä. Luonnon ehdoilla.

Lähi-idässä eletään taas toisella tapaa ruutitynnyrissä. Vaikutukset näkyvät täälläkin: öljytynnyrien hinnat seuraavat politiikkaa ja se taas näkyy tavallisen suomalaisenkin bensatankissa. Inhimillinen pelko ja hätä, historiallinen merkitys,  vallan, vapauden ja riidan kylvämisen henki leijuu vahvasti. Aamuiset uutiset kertovat hyvin vahvasta sanattomasta keskustelusta, jossa ei ihmisen henki ole arvossaan. Rauhanneuvottelut siintävät kaukana, tunnelmat ovat ylikuumentuneet voimakkaasti.

Kaakkois-Suomi on lähellä toisenlaista maailman polttopistettä: Pietarissa on huippukokous. G- 8 maat kokoontuvat ja Suomi osallistuu eu-puheenjohtajaroolissa. Suomi on tällä hetkellä vahvasti mukana keskustelemassa maailman tilanteesta ja rauhasta. Ulkoministeri Tuomioja aloittaa eu-pääministerikokouksen johtamisen myös tässä tällä viikolla. Rauhaa rakentava, pienin askelin yhteistä  turvallisuutta lisäävä toiminta olkoon suomalaisten osaamisen vahvuutta.

Turvallisuus, rauha ja suvaitsevaisuus puolin ja toisin ei saa kylmentyä puhujien huulille pelkiksi sanoiksi.