Omaishoitajan elämässä ei lomilla juhlita. Kaksi vapaapäivää kuukaudessa ei ole paljon, sillä "työvuoro" omaishoitajana voi olla lähes vuorotta painettava urakka. Onneksi sentään vapaita saa kerätä ja vaikkapa kerralla irrottautua vähän pitemmäksi aikaa. Näin, jos hoidettavalla on paikka paikallisessa laitoshoidossa tai jossakin muussa turvallisessa ympäristössä. Kukapa sitä jättää rakasta läheistään, jos ei voi luottaa väliaikaisratkaisuun.

Kun omaishoitaja paneutuu hoitotehtävään kokopäiväisesti eikä ole muualla työssä, ei toimeentulo ole järin laveaa. Omaishoidontuen palkkio on verotuksen piirissä olevaa tuloa. Onhan toki omaishoitajan tehtävä  niin tiivistä ja vaativaa, ettei varmasti jaksa eikä jouda tuhlailemaan. Tärkeä palvelutehtävä vie paljon aikaa, voimavaroja ja energiaa. Olen joskus ennen kirjoittanut, ettei raha tee onnelliseksi. Ajattelen edelleen niin. Olen kuitenkin sitä mieltä, että kattava korvaus helpottaa omaishoitajien elämää.

Kun sitten omaishoitajan omainen, hoidon kohde, joutuu äkillisesti laitoshoitoon, vaikkapa sairaalaan, pidemmäksi aikaa, tuki lakkaa. Kutenkin läheisen hoiva jatkuu, mahdollisesti käynnein, syöttämisin ja ulkoiluttamisin. Siinä sitä ollaan sitten viiden vuorokauden jälkeen taloudellisesti tyhjän päällä. Jos ei ole sukan varteen ehtinyt säästää, alkaa olla kiire lähteä etsimään toista toimeentulon lähdettä.

Omaishoitajien elämä ei ole vielä siinä arvoisessaan kunnossa yhteiskunnan taloudellisen tuen osalta, jossa se pitää olla. Näiden läheistään hoivaavien joukko tekee yhteiskunnallisesti merkittävää palvelutehtävää rakkaalleen. Yhteiskunnan arvostus omaishoitajia kohtaan pitää näkyä omaishoidon tukirahoissa sekä siinä elämää turvaavassa säädöstössä, jolla omaishoitajan elämä on inhimillisesti katsottuna kohtuullista. Omaishoitajat tekevät tärkeää työtä lähimmilleen, mutta myös yhteiskunnallisesti merkittävää taloudellisesti yhteisiä varoja säästävää työtä.

Huolehtikaamme omaishoitajistamme tässä maassa. He säästävät päivittäin meille, yhteisiä varoja, yhteisesti korvattua hoitotyön aikaa.