Kouvolan Sanomissa on mielipidesivulla napakat-palsta. Sinne saa lähettää tekstarillisen omaa mielipidettä. Mielipidetoimittaja valvoo tarkasti julkaistavaa materiaalia, jotta se ei loukkaa vaikkapa yksilöä tai jotain ryhmää tai yhteisöä.

Erilaisissa paikallisissa keskusteluissa, poliittisissa puheissa ja jopa kirkossa saarnoissa viitataan napakoihin. Ymmärrän hyvin, että napakat ovat trendikäs siteerauksen kohde. Toisaalta olen vähän ymmälläni, koska napakoissa saa heittää ihan mitä vaan mielipidettä, joka ei yllä mauttomuuden tai loukkaamisen rajoille. Yksi tekstattu mielipide saattaa nousta aika suureen arvoon, kohtuuttomaan.

Näitä samanlaisia tekstaripalstoja on eri lehdissä. Olen varma, että napakat ja vastaavat palstat herättävät uudenlaista aktiivisuutta: näpyttely on paljon helpompaa, kun mitä perinteisen mielipidekirjoituksen kirjoittaminen.

Luen napakat lähes päivittäin. Nautin kuitenkin perinteisistä mielipidekirjoituksista enemmän. Arvostan myös niiden kirjoittajia. Ajan henki on armoton omalla nimellä kirjoittavalle aktivistille. Populistiksi ja pyrkyriksi haukutaan välittömästi, jos kirjoittaa totuuden näkyviin: toimii näkijänä ajan ilmiöissä. Mielestäni keskustelun herättäminen on arvokasta, siitäkin huolimatta, etten aina ole ollenkaan samaa mieltä.

Mielipidekirjoitus on tärkeää näkökulmien esiin tuomista. Siinä ei mainosmarkat, tai pitänee sanoa mainoseurot,  sanele, vaan pitää olla jotakin todellista sanottavaa. Näin vaalien edeltä odotan mielenkiintoista mielipidesyksyä niin paikallisiin lehtiin kuin kansallisiin valtalehtiin. On tärkeää, että erilaiset mielipiteet saavat tulla esille. Napakasti näpytellen tai huolellisesti perustellen, sama se, kunhan keskustelun kärki ei ole tarkoitettu haavoittamaan, vaan rakentamaan.