Kaakkois-Suomen kaupunginjohtajat ovat kokoontuneet pohtimaan Pietariin kohdistuvan yhteistyön virittämistä. Eu-hankerahaakin olisi tarjolla. Oikein hyvä asia, että suunnitellaan yhdessä ja yhdistetään voimia. Pidän sitä erittäin tärkeänä asiana. Olen kuitenkin hiukan epäilevä, mitä nyt, vuonna 2006 saadaan sellaista uutta ja vetävää aikaiseksi, mitä ei tässä reilun 15 vuoden aikana ole jo viritetty. Pietarin sekä matkailu-  että bisnes-virrat suuntautuvat nykyisin myös muualle.

Sanotaan, että tikulla silmään, joka vanhoja muistelee. Muistelen silti. Olemme auttamattomasti myöhässä. Sekä toimintatapojen ja -sääntöjen  että matkailun ja bisneksen rakentelun ja varsinkin vaikuttamisen aika oli silloin, kun kaikki tämä uusi rajankäynti alkoi 90-luvun alussa.  Nyt olemme auttamattomasti pienen naapurimaan toimijoita, joiden kanssa on kyllä ihan hyvä toimia, mutta iso-pieni-suhteen ehdoin.

Yhteistyökumppanin toimintatapojen ja kulttuurin tunteminen on erityisen tärkeä menestyksen avain kaikessa yhteistyössä. Nousukausi naapurissa on niin massiivinen ja laajalla rintamalla etenevä, että suomalaisittain on hyväksyttävä se, että meitä ja meidän hankkeita tarvitaan jonkin aikaa. Kun selvitään omillaan ja on luotu omat luottamukselliset ja toimivat tavat hoitaa asioita, hyötypuolikin jätetään kotimaahan. Naapurikonsultaation aika on silloin sen asian osalta ohi.

Mielestäni on hienoa, jos keksitään jotain oikeasti toimivaa ja toteutettavaa hanketta, joka tuo elinvoimaa ja iloa seutukunnallemme, kaakkoon. Sen sijaan pelkästään eu-tuen toivossa jonkin hankkeen suunnitteluun lienee turha tuhlata aikaa.