Kouvolan seudulla on varmasti torstaina monessa tuvassa revitty hiuksia. KSS-energia ilmoitti asiakkailleen sähkön hinnan noususta. Esimerkiksi sähkölämmitysasunnossa ilmoitettiin nousun tekevän noin 85 euroa. Siis pelkkää nousua ???

Kuin elämän ivaa, meidän perheessä juuri samaisena päivänä,  7. päivä syyskuuta, torstaina, valmistui takka. Muurari Tommi sai eilen iltapäivällä takkamme saumattua. Nyt se on valmis. Valkoinen Kermansaven uuni kuivaa  nyt pari päivää. Kun meidän tulee kylmä, saamme laittaa tulet pesään. Ihanaa, tässä takassa ei ole halkeamia eikä huolta siitä, että vaaralliset palokaasut tupsahtaisivat sisään.

Takan kuivaessa ajattelen lämpimiä tädistäni ja isästäni. He harrastavat polttopuiden tekoa ja ovat tehneet meille niin paljon puita, että voimme laittaa ainakin tänä talvena hanttiin nousevalle sähkön hinnalle.  

Sähkön hinta elää omaa  lumipalloilmiötään. En jaksa uskoa, että Suomessa koittaisi ihan pian sellainen aika, jolloin sähkön hinta alkaisi laskea. Nousun suunta on ilmeinen. Olemme sähkön kanssa nykyisin riippuvaisia niin idästä kuin lännestä ja sitä kautta myös Euroopan markkinoista. Jatkuva hinnannousu ajaa varmasti maamme pohtimaan omia mahdollisuuksia lisäenergian tuotantoon ja toisaalta erilaisten korvaavien energiamuotojen yhä tehokkaampaan kehittämiseen ja käyttöön.

Suomessa on aina muistettava ottaa huomioon,  että lämmityskausi on se, joka ohjaa maatamme eurooppalaisittainkin keskimäärin haasteellisempaan energiapohdintaan. Ympäristö- ja erityisesti energia-asiat eivät ole enää vihreää yksinoikeutta. Energia-asioissa tarvitaan yhteisiä tavoitteita ja vahvaa toimintaa. Surkuttelu ei enää riitä. Poliittisesti on otettava vastuuta siitä, että suomalainen teollisuus ja suomalaiset asukkaat saavat jatkossakin kohtuuhintaista, kehityksellisesti kestävää ja varmaa energiaa.

Sähkömarkkinat elävät omaa globaalia elämäänsä. Olisi pidettävä omassa tuvassa ihan pimeetä  ja siirryttävä rannalle rosvopaistille, jos haluaisi, ettei tämä asia kosketa meistä jokaista. Koskettaa varmasti, ainakin sähkölaskun eräpäivänä.