Olen järkyttynyt: kuulin juttua siitä, miten eka- ja tokaluokkalaiset tytöt pohtivat lihavuuttaan ja laihuuttaan ja ulkonäköään. Aikaisemmin tuo vaihe on sentään osunut opettajan korviin pari vuotta myöhemmin.

On todella surullista, kun asiantuntijat ovat vaijennetut, markkinamiehet ja -naiset jylläävät ja kaikkinainen vapaus valtaa lapsuudenkin niin, ettei pienelle ihmiselle jää aikaa ja tilaa kasvaa aikuiseksi rauhassa. Lapsuuteen tungetaan kaikki se sama, joka aikaisemmin on kuulunut aikuisuuteen, siihenkin osittain juhlapäivinä. Maailmankirjat ovat todella sekaisin.

Perustelen. Lapsille myydään vaatteita, joissa ei välillä ole rihmankiertämää. Kun haluat ostaa tyttärellesi kauniin tyttöjen mekon, sellaisia ei myydä kun ihan pienille. Kiiltävät ja jopa sopimattomat painatukset valtaavat arkipuserot. Olkaimia ei näe kun vahvoilla okulaareilla ja väritkin ovat juhlavaatteista.

Lapsille myydään kuohujuomat ja siiderijäljitelmät. Telkkarista tulee kaiken päivää ihan mitä sattuu. Suomalainen saippua, samoin kuin jenkkiversiot marssittavat kaikki elämän ihmeellisyydet ja poikkeavuudet alkuillasta ruutuun. Lapset tottuvat elämään sellaisessa maailmassa, jossa ei ole mitään hävettävää eikä sopimatonta. Silmä turtuu. Lapsella ei ole edes "lapsuudestaan tai nuoruudestaan" sitä pohjaa, jolla voisi arvioida ympäristöään. Aseet, ampuminen ja väkivalta on ihan tavallista pikku poikain silmiin, onhan sitä katsottu monta vuotta  piirretyistä sarjakuvista, jossa noidat ja muut hömppähirviöt hakkaavat toisiaan ihan kaiken aikaa.

Lapsen elämää on suojeltava. Lapsi ei ole valmis kohtaamaan kaikkea tätä, onhan hän vasta kokoamassa itselleen sitä tunnetietotaitoa tästä maailmasta, jolla pärjää aikuisuudessaan. Vanha kouvolalainen nuorisotyön ammattilainen Olavi Sydänmaanlakka luennoi pari kesää sitten Jyväskylässä. Osuin tuolle luennolle ja mieleeni jäi erityisesti tämä: opettakaa nuoret (siis myös lapset) siihen, että aikuisuus on jotain, jota odottaa. Aikuisella on omat etunsa ja juttunsa, jotka eivät kuulu vielä lapselle ja nuorelle.

Lapsi ei ole tarkoitettu aikuisen miniatyyriksi. Lasta on suojeltava aikuisten maailmalta, tai ainakin maailmalta, joka ei tee aikuisellekaan hyvää.