Turkulainen tohtori Esko Salminen on tehnyt median vallasta tutkimuksen. Hän pohtii esimerkiksi sosiaalidemokraattisen presidentin olemassa oloa tässä maassa: media tekee mielikuvia erilaisista ilmiöistä. Media luo tunnelmia ja vaikuttaa ajatteluun. Mielikuvat rakentuvat median viestien perusteella.

Erittäin kiinnostava tutkimus. Olen pohtinyt mielikuvan rakentumista. Uutisointi tai hiljaisuus voi rakentaa mielikuvaa henkilöstä. Muistan  itsestäni 90 -luvulla julkaistun kuvan, jossa naureskelen iloisesti valtuutettukolleegan kanssa. Kuvatekstissä annettiin ymmärtää, että siinä sitä kesken kokouksen pidetään hauskaa. Joskus toki kokouksissakin voi olla ihan ääneen nauramisen arvoista, mutta kyllähän se kuva oli otettu ennen kokousta jonkin vitsin seurauksena. Mielikuva siis syntyi: siinä se nuori likka kikattelee kesken kokouksen.

Mielikuvilla voidaan tehdä hyvää tai pahaa henkilöille tai yhteisöille. Se minusta on erityisen mielenkiintoista, miten tämä meidän maamme on siinä konservatiivinen, että jos joku tai jokin on saanut jonkin leiman, mielikuvassa roikutaan kuin Tarzan liaanissa. Turvallistahan se on, mutta kovin kapea-alaista.

Vaalin mielelläni mielikuvaa siitä, että olen iloinen ja  optimistinen ihminen. Toisaalta mielikuvan pohjalla on myös toinen totuus: Olen mielikuvan mittainen. Haluan nähdä asioissa sen paremman puolen, surua, tuskaa, kipua ja ikävää liittyy arkeemme aivan riittävästi. Niiltä ei voi sulkea silmiään, mutta arjessa silti paistaa aurinko, ainakin melkein aina.

ps. www.kouvolansanomat.fi ja sieltä mielipiteet: luettavissa vastine perjantaiseen pääkirjoitukseen.