Televisio näytti torstai-iltana uutisissa kansanedustaja Rosa Meriläisen hedelmöittävää puhetta: "Vain hetki sitten tapasin suloisen, iloisen ja hyvinvoivan vauvakansalaisen, jonka naispari oli vapaaehtoisen spermanluovuttajan ja Väestöliiton avulla saanut. Tuntuu aivan hullunkuriselta ja hurjalta, ettei tämä perhe saisi olla olemassa." Haluan ilmaista mielipiteen, tässä näin, Rosalle ja muillekin. Olen vastustanut ja vastustan edelleen luonnonvastaista  ihmislasten siittämistoimintaa. Minun tehtäväni ei kuitenkaan ole arvostella kenenkään ihmisen omia valintoja ratkaista lapsiasiat. Kyse ei siis voi olla ihmisen vallasta arvostella, arvioida tai tuomita ylipäätään kenenkään lapsen syntymistä.

Vauvakansalaiset ovat kaikki pieniä, ihania vauvoja, joiden vanhempien valinnoista lapset ovat osin vapaat. Vain osin, sillä varmasti valinnat vaikuttavat lapsen elämässä tavalla tai toisella, hyvässä tai pahassa.  Näinhän on käynyt läpi ihmiskunnan historian myös äitien ja isien valintojen suhteen silloinkin, kun lapset saavat alkunsa ihan tavallisessa yhdynnässä. Sen sijaan suomalaisen yhteiskunnan yhteinen näky on nyt määritelty: isän arvo on spermassa. Muuten on siis lain perusteella naisen vapaus valita omalle toivomalleen lapselle isättömyys.

Olen surullinen tästä isättömyyden valinnasta.  Olen toki varma, että monet naiset tekevät kaikkensa ollakseen sekä isi että äiti. Toisaalta samat naiset väittävät, etteivät haluakkaan korvata tai paikata isää, mutta ovat sitten muuten niin hyviä vanhempia, niin hyviä vanhempia. Näin varmaan onkin, osaltaan. Yllätys ei kuitenkaan taida olla se, että molempien sukupuolien kehitykseen kuuluu sekä isän että äidin, miehen ja naisen,  läsnäolo ja merkittävä vaikutus identiteetin kehityksessä. Totta on, että paljon on isättömyyttä ja paljon puuttuvaa äitiyttäkin. Tarviiko sitä vielä sitten lisätä?

Isättömyydestä Suomessa on paljon kokemusta 60 vuoden takaa. Mielestäni isättömyyttä ei pidä tietoisesti lisätä millään muotoa. Miehen merkitys lapsen identiteetille on yhtä merkittävä kuin naisenkin, äidin, vähintäänkin.