Nyt on syksyn kuumin budjettiriihiaika kunnissa menossa. Virkamiehet alkavat olla valmiina esityksineen, kuntajohtaja esittelee budjettejaan hallituksille. Ryhmät aloittavat keskustelut. Tiivis budjettisyksy on parhaimmillaan. Näin Kouvolassakin. Ensimmäinen esittely oli eilen kaupunginhallituksessa. Toimialojen perustelut on esitetty. Nyt on kansanvallan aika pohtia mitä tuleman pitää.

Itselläni on kaksijakoinen suhde kuntabudjettiin. Talous on pidettävä kurissa, komennossa ja järjestyksessä, mutta toisaalta on muistettava kuntalain vaateet oman kunnan terveyden- ja sairaanhoidon, opetuksen ja  muun muassa sosiaalityön osuuksista. Lapset, vanhukset ja muuten sairaat ja heikot tulee hoivata, vaikka viimeisillä voimilla. Mielummin riittävällä määrällä koulutettua, motivoitunutta ja hyvin organisoitua työväkeä.

Humanistin on vaikea ymmärtää sitä tilitietoviidakkoa, jolla pelotellaan hetimiten, kun puhutaan lastenhoidosta, kirjastopalveluista, kotipalvelun uusista työpaikoista tai koulutuksen tasosta. Mielestäni kunnan tehtävä on venyä näihinkin perusasioihin. 

Kouvolassa on hoidettu kuntataloutta vastuullisesti, vaikka  on kritiikillekin tilaa. Tosin investoinneissa on menty minimeillä monet vuodet. Korjausrakentamisen osuus omaisuudenhoitona voisi olla vieläkin merkittävämpää. Sosiaalipuolemme on erittäin hyvin ajan hermolla ja koulutus on pystynyt hyvin säästämään vuosia oman osansa. Kuntatekniikka on ihan omaa luokkaansa budjetin hallinnassaan. Tosin talvetkin ovat olleet suotuisia ja sähkösopimus erittäin hyvin laadittu.

Tässä "ihan hyvin menee" -tunnelmassa on kuitenkin hyvä muistaa, että kuntataloudessa tehdään valintoja. Kun säästämme yhdestä, saamme sen maksuna toisaalle. Jos esimerkiksi erityispäivähoidosta säästetään ja avustajien saamisessa alettaisiin kitsastella, vaikeimmin hoidettavat lapset saattaisivat tarvita laitospaikkoja. Budjettiluvut siirtyvät näin siististi toiseen momenttiin, moninkertaisena.  Tai kun koulupuolella suurennetaan ryhmäkokoja, saadaan hetkeksi säästöä. Samaan aikaan lapset, joilla on oppimisen vaikeuksia tai muuta tuen tarvetta, jäävät vähemmälle huomiolle. Usein haasteet kumuloituvat ja lasku tulee erityistarpeina joko jo koulussa tai sitten muilla elämän aloilla.

Kevään eduskuntavaalit ja valtakunnan poliittinen tilanne heijastelee varmaankin   piukoiksi säästetyissä kuntabudjeteissa.  Kouvolassa itseäni ihmetytti sivistystoimen karsinnat ja sosiaalipuolen uusien työpaikkojen karsinta punakynällä lautakunnan jälkeen. Näistä varmaan tulee keskusteltua, yhdessä jos toisessakin ryhmässä. Ainakin itse aion käyttää ääntäni, tarpeen mukaan.