Onnea Suomi! Itsenäisyys on hieno asia. Saamme elää vapaassa maassa, oman päätöksentekokoneiston, valtiollisten tunnusten ja oman demokraattisen järjestelmän kanssa. Suomi on isänmaa, kotimaa ja synnyinmaa. Kaikkeen tuohon sisältyy niin paljon myös tunnetta. Siitä tulikin mieleeni, että kansanäänestys olisi poikaa, niin NATO-asiassa kuin myös EU-perustuslakiratifioinnissa.

Ai, miksi myös EU-perustuslaissa ? Siksi, että päätöksentekijäin silmät saattavat sokeutua, koska oma valta on niin lähellä myös Euroopassa. Sen sijaan todellisen kansan mielipide siitä, missä päätöksenteon ydin saa olla, on vähän eri juttu. Me haluamme valtuuttaa edustajamme Helsinkiin, mutta vallan jakaminen Eurooppaan ei tunnu yhtä selvältä.

**************************

Tiistaina sain kokea kouvolalaisten terveyspalveluiden "parasta" antia. Tyttäreni kaatui koulumatkalla polkupyörällä. Polvi vuoti kuin leikattu kurkku, kaksi haavaa oli täynnä mustaa möhnää ja iho irvisti. Isä-Panu lähti terveyskeskuksen päivystykseen tytön ja polven kanssa. Kaksi hoitajaa alkoi siivota polvea operointia varten. Lääkäri käveli ohi ja totesi, ettei tarvitse tehdä mitään. Ei siis tehty. Hoitajat olivat, näin kuulin, vähän nolona lähettäneet tytön ja isin kotiin.

Soitin yhdelle lääkärille, suora numero. Hän sanoi, että on vähän kiire iltapäivä, silti hän lupasi katsoa polven. Oho, haava oli kovin likainen ja tikkilankaakin kului. Nyt polvi on paketoitu, vieläkin vuotaa ja haava on puhdistettu huolella. Tutkimus ja operointi vei noin ½ tuntia.

Annoin kerran palautetta omasta hoidostani terveyskeskukseen. Silloin en päässyt hoitoon, koska "näytin ihan hyvälle" ja "kaikkia väsyttää töiden jälkeen" ja vielä "kyllä mies hoitaa kotona lapset ja kodin". Kun vaatimalla vaadin, kiersin useamman kojun, lopulta sain äkkilähdön Kuusankoskelle, ambulanssilla. Palautteeseeni vastattiin, tyyliin, mitäs täältä apua tulitte pyytämään ja pääsittehän te tutkimuksiin ja hoitoon.

Näytin palautettani useammalle kuntapäättäjälle, silloin olin itse sivussa päätöksentekoprosesseista. Totesin silloin, että jos olisin arempi ihminen, en enää uskaltaisi hakeutua hoitoon terveyskeskukseen.  Nykyisin hakeudun tietoisesti jokaisesta omasta ja lapsen tarpeesta terveyskeskukseen hoitoon ja tutkimuksiin. Miksikö? Siksi, että olen sitä mieltä, että kuntapäättäjänä ja pyrkijänä myös valtakunnanvastuuseen minun on tiedettävä, miten meitä hoidetaan, miten meitä palvellaan ja miten meitä kohdellaan.

Useimmiten minua on kohdeltu ihan hyvin. Kiitos kaikille hyvin minua hoitaneille. Silloin kun olen kokenut omaa huoltani vähäteltävän, olen ollut myös kollektiivisesti todella huolissani. Toivottavasti kenellekään toiselle ei tehdä näin. 

Suomessa yksi hieno asia on ollut julkinen terveydenhoito. Haluan pitää huolta siitä, että meillä on kyseiset yhteiset palvelut jatkossakin, tasa-arvoisina kaikille kansalaisille.