Kirjoitin sanomalehtiin kotitalousvähennyksestä ja sen eräästä epäkohdasta ennen joulua. Aloitin kirjoitukseni kuvailemalla omaa joulunalustani, hiukan fiktiivisesti toki. Pohdin sitä, miten voisin ostaa joulusiivouksen kotitalousvähennyksen voimin niin itselleni, kuin omille vanhemmilleni tai puolisoni vanhemmille. Sen sijaan aikuistuneelle vajaakuntoiselle lapselle ei voi kotitalousvähennyksellä kotiapua hankkia.  Siinä se epäkohta!

Siivosimme täksi jouluksi itse. Jouduin ihailemaan omia hermojani joulun aikana, sillä muutamat ikkunat olivat sen näköisiä, että mielellään sytyttelin hämärään kynttilöitä ja nautin siis hämäränhetkistä. Maisemia ei paljon kannattanut katsella, tosin ei ollut tarvettakaan, olihan joulu lähes musta. Ainakin meidän kodin kupeilla. Tosin lunta olikin tullut vaalikampanjan tiimoilta tupaan asti ennen joulua niin paljon, että en osannut enää valkeaa joulua kaivatakaan. Nautin levosta ja virkistyksestä, omista kestojoululahjatoiveistani.

Joulu oli upea Vapahtajan synttärijuhla. Armorikas ja rauhallinen. Ehkäpä juuri sitä tunnelmaa, jota joulun syvin olemus on tarkoitettukin olevan. Itsensä ja läheistensä kohtaamisessa levossa, rauhassa ja juhlatuulella on jotakin hyvin vahvistavaa ja sydäntä ravitsevaa. Arjen viimat ja viritykset jäävät taakse. Saa olla, olla vaan. Sitä kiireessä marinoitu nykysydän kaipaa, rauhaa.

Joulun jälkeen odotamme uutta vuotta. Sen myötä opettajaelämässä alkaa taas uusi työvuosi heti toinen päivä tammikuuta. Tänä vuonna lomailut jäävät siis lyhyeen. Minulla on "nupiksi" kahden ja puolen kuukauden juoksukisat, eduskuntavaalikampanja, johon olen heittäytynyt mukaan.

Meidän perheessä äidin vaalikamppailut tietävät toisenlaista kotitalousvähennystä. Äiti on - jo joulun edellä se huomattiin - enemmän menossa. Äiti kirjoittaa, äiti laskee, äiti puhuu puhelimessa. Silti äiti on: se sama äiti,  koneellakin kirjoittamassa. Meidän perheen äiti.  Perheemme ei kotitalousvähennystä käytä verotuksessa, mutta yhteisiin talkoisiin osallistutaan 2006 - 2007 tarjoamalla meidän äiti yhteisten asioiden vastuunkantajaksi. Yksi kotitalous on se, joka vähentää. Hyöty on laajempialainen.