Muistan vielä hyvin, miten eräs presidentin vaaliehdokas toi esille, että vastakkain asettelun aika on nyt ohi. Mielestäni se ei ole ollenkaan totta. Olemme päin vastoin sellaisessa yhteiskunnallisessa tilanteessa, että vastakohdat alkavat yhä enemmän syventyä sekä paikallisesti että valtakunnan tasolla. Samaan aikaan tuloerot ovat historiallisestikin pitkässä ajan juoksussa yhä suurempia. Myös inhimillinen huoli, hätä ja tuska on todella syvällä monessa yksittäisen henkilön elämässä yhtä aikaa kun osa kimaltaa todella "helppoa elämää".

Elämämme on täynnänsä vastakkain asettelua. Olen yhä vakuuttuneempi, että kuluva vaalikampanja-aika tulee nostamaan myös seudullisesti päätään nimenomaan vastakohtaisuuksien kilvalla. En usko, että syttyy ihan luokkasotaa, mutta ilmassa on ihan selvästi merkkejä kunnon rytinästä.

Vaaleissa ja niitä edeltävässä kampanjoinnissa vastakkain asettelua on monenlaista. Erilaiset ihmisryhmät ja heidän tarpeensa tullaan asettamaan vertailuun, ehdokkaat tullaan ruotimaan niin sukupuolen, asiaosaamisen kuin itsensä ilmaisunkin osalta. Eri kampanjat joutuvat vertailuun.

Sen olen nyt kristillisdemokraattisena eduskuntavaaliehdokkaana huomannut, että kun asioissa, iässä tai sukupuolessa  ei voi haastaa, on sitten haastettava vaikkapa lapsellisia heittoja, joilla varmasti voi yrittää satuttaa kanssasisarta. Luin Päivi Räsäsen blogista, että Anne Pohtamon kampanjointia oli arvioitu ja epäilty.  Usko tai älä, hyvä sisar, meitä yritetään kyllä kampittaa. Naisten kohdalla vaikkapa sitten ulkonäöstä voi vinoilla, jos ei asiakohtiin pääse tarttumaan.  Se onneksi vain osoittaa sitä, että pelkopuntti lepattaa kilpaveikoilla ja -siskoilla. Ei siis anneta sen masentaa, päin vastoin! Se on kuin havuja ladulla, menoon vaan lisää tsemppiä!

Kristillisdemokraattinen viesti on vahva ja väkevä: lapsiperheet tarvitsevat yhteiskunnassa uuden arvostuksen ja ikäihmisten huominen on huollettava asiallisesti! Siinä on pelkästään jo niin paljon hyvää, että antaa tulla vaan, sitä alatyylin viestiä, koska muuhun voi olla vaikea puuttua. Tulevaisuuden tekeminen lähtee kuitenkin asiapohjalta, ammattitaidolla, sydämellä ja innolla, toista satuttamalla voi mennä ihan metsään!

Asiakysymykset on hyvä asettaakin vastakkain.