Olin opetusalan panelikeskustelussa Kouvolassa eilen illalla. Keskustelussa oli perussuomalaisia lukuunottamatta kaikki eduskuntapuolueet. Kristillisdemokraateista meitä oli Veijo Kilpeläinen Kotkasta ja minä. Jokainen ryhmä oli tuonnut kaksi ehdokasta paikalle. Istuvia kansanedustajia oli paikalla kaksi, molemmat kokoomuslaisia.

Mieleeni jäi erään  miehen kommentti ja kysymys yleisön joukosta. Hän pohti, onko ammattiopetus unohdettu, jääkö se perusopetuksen ja ammattikorkeakoulutuksen väliin.  Oma näkemykseni on se, että historia toistaa itseään. Tarvitsemme perusopetukseen takaisin taito- ja taideaineita. Mediakasvatus, yrittäjyys ja vuorovaikutustaidot ovat tulevaisuuden perusopetusta. Näillä pohjustetaan myös ammattikoulutuksen vahvistumista.  Me tarvitsemme vahvan ja monipuolisen, myös elastisen ammattiopetuksen. Miten olisi ammattiopetustasoinen uudentyyppinen ikäihmisten hoivakoulutus?

Tarvitsemme nimenomaan ammatilliset osaajat. Kokeilkaapa saada esimerkiksi putkimiestä, sähkömiestä tai ompelijaa nopealla tempolla. Mahdoton tehtävä! Nyt on nimenomaan ammattiosaajien aikakausi nousussa. Meille ympäri Suomen ei riitä  esimerkiksi virolaiset työmiehet, vaikka ne varmasti helpottavat pääkaupunkiseudun työvoimapulaa. Esimerkiksi rakennusala kärsii työvoimapulasta, kerrotaan uutisissa.

Kotimainen ammattikoulutus on arvokas osaamisen alue. Ammattikoulutus luo myös pienyrittämisen mahdollisuuksia, pienten ja keskisuurten yritysten elinmahdollisuuksia voisi vähän fiksata. Miten olisi KD:n tarjoama ensimmäisen vieraan työntekijän lisäkulujen leikkaus ?