Eilen illalla telkkarista  tuli puolueiden puheenjohtajien ensimmäinen paneli Turusta, jossa keskityttiin työelämään. Mieleeni jäi kaikkein kiinnostavimpana se, miten koulutuksen tärkeys työelämän pohjana tuli esille. Eikä koulutuksella tarkoiteta pelkästään akateemista koulutusputkea, siitäkään huolimatta, että keskustelijana oli mm vihreiden kahden tohtorihatun Cromberg. Ammattiosaaminen ja työn kehittäminen, jatkuva opiskelu sekä omaan työhönsä vaikuttaminen tuli esille varsin vahvasti.

Puheenjohtaja Päivi Räsänen toi esille myös sen, missä tarvittaisiin pian lainmuutos, korjaus erääseen lainmuutokseen, nimittäin perusopetuksen opetusryhmien koko lakisääteiseksi takaisin. Joitakin vuosia sitten tehtiin iso virhe siinä, kun lakisääteiset ryhmäkoot perusopetuksessa poistettiin lainsäädännöstä. Kun lakiraja poistui, kunnat käyttivät häikäilemättömästi hyväksi ja perustivat isoja opetusryhmiä. Oma tyttönikin opiskelee nyt neljännellä luokalla 33 oppilaan ryhmässä.  Samassa koulussa  oli vielä viime vuonna 35 oppilaan luokka.

Keskustelu Turust oli varsin kiinnostava. Minulle kirkastui entistä syvemmin sekin, että jotkut poliittiset puolueet haluavat tehdä yrityksille turvallista huomista. Yrityselämän ongelmat kuullaan,  tarkalla korvalla, mutta yksilön pahoinvoinnin kohdalla voi ilmeisesti silmänsä sulkea. Kuitenkin koko yhteiskunnan hyvinvoinnin takuu on se, että arki on selkeästi hyvää myös ihmisten välillä, ei vain markkinavoimien.