Olin eilen eräässä koulutuksessa eduskunnassa. Vieressäni harjoitteli tietokoneen ääressä toinen henkilö lakialoitteen tietoteknistä toteutusta. Koulutus oli erinomainen, osaan nyt sen lakialoitteen tekniikan. Hauska tilannekoominen tilanne tuli koulutuksen lopuksi. Opettaja kertoi, ettei avustajat voi viedä keskuskansliaan lakialoitetta, sen tekee edustaja. Vieruskaveri suputti minulle, että on se ihan oikein, jää edustajallekin jotain tekemistä.  Niinpä!

En ole kirjoittanut vielä yhtään lakialoitetta, ainoastaan pari kirjallista kysymystä. Sen sijaan olen kyllä mukana monessa KD:n yhteisessä lakialoitteessa. Tänään jätettiin jokunen, alkoholiverotuksesta ja tupakkaverosta samoin kuin omaishoitajuudesta.

Edustaja voi näyttää miltä vaan, sen sijaan sillä on merkitystä, mitä työssään tekee ja millaiset asiat ovat sydäntä lähellä. Tänään jatkuu hallitusohjelmakeskustelu. Hallituksen sydäntä lähellä tuntuu olevan hyväosaiset ja menestyvät. Se paljastui eilen.  Katsotaan tänään, kuka lämpenee. Eilinen keskustelu ja varsinkin depatti oli varsin kiinnostavaa.

Itse kysyin opetusministeri Sarkomaalta toisen asteen koulutukseen menevien nuorten mahdollisuuksista. Jäähän vuosittain noin 300 perusopetuksen päästötodistusta vaille ja noin 3400 jättää menemättä jatko-opintoihin perusopetuksen jälkeen. Hallitusohjelmassa toisen asteen opinnot on kirjoitettu hyväosaisille. Se on kuitenkin arjesta vain toinen totuus. Ehkäpä teen kirjallisia kysymyksiä tästäkin, tai vaikkapa lakialoitteen.