Tänään esiteltävässä pääministeri Matti Vanhasen toisen hallituksen ohjelmassa todetaan, että tutkimuksen ja korkeimman opetuksen voimavarojen turvaamiseksi korotetaan lahjoitusvähennystä. Pohdin, miten tämä vaikuttaa koulutuksen ja tutkimuksen riippumattomuuteen? Mielestäni yhteiskuntamme eräs henkinen rikkaus on ollut riippumaton koulutusjärjestelmä.

KD on esittänyt lahjoitusvähennystä koskemaan  kehitysaputyöhön tehtyihin lahjoituksiin. Eikö tämä vähennys olisi ekologisesti kestävää kehitystä. Kehitysyhteistyö on merkittävä osa turvallisuuspolitiikkaa ja globaalin ajattelumme kulmakiviä. Satsataan siihen myös.

Politiikan rikkaus tai vaikeus on juuri siinä, että eri näkökulmat saavat erilaisia painoarvoja. Tässä ei minun ja uuden hallituksen painopisteet kohtaa. Aloitamme tänään täysistunnossa keskustelun pääministeri Vanhasen hallitusohjelmasta. Odotan mielenkiinnolla sekä perusteluja erityisen nopeasti syntyneestä huolenpitoasiakirjasta että uuden opposition näkökulmia sen haavoittuvista kohdista.

Itse haluan olla nostamassa hallitusohjelmasta onnistumisia esiin. Kirjauksina siellä on jotain enemmän kristillisdemokraattista kuin KD:n omassa ohjelmassa, toisin häivähdyksinä. Tarkemmin hallitusohjelmaa tutkiessani nousee tukka kauhusta pystyyn, niin moneen asiaan viitataan, mutten resurssoida realistisesti.