Olen käyttänyt eduskunnassa aina välillä askelmittaria. Päivittäin tulee noin 10 000 askelta. Se ei ole vielä tehnyt terveysvaikutuksia keholleni. Ehkä istuin vastapainoksi liikaa ja toisaalta syön kulutukseen nähden sopimattoman paljon. Naisen aineenvaihduntahan hidastuu uusilla kymmenillä, ja minulla on siis kerrointa jo neljä + yksi päälle, joten ei ihme, jos hidastumisen merkit näkyvät.

Kansanterveyteen tulee kiinnittää paljon enemmän huomiota kuin yhden tavallisen nelikymppisen naisen verran. Viimeisen vuosikymmenen on ajoittain kirjoitettu ja puhuttu varusmiesten huonosta kunnosta. Miesten ja naisten riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin on suuri, vaikka tietoisuus terveellistä elämästä on parantunut. Myös lasten ja nuorten ylipainosta ja liikkumattomuudesta on huolestuttavia tietoja. EVA:n tutkimukset kuluneella viikolla kertoi erityisesti siitä, miten koululiikunnan merkitys on ilmeinen. Samaan syssyyn opetusministeri Sarkomaa kommentoi, että kerhotoimintaa ja välituntiliikuntaa tulee lisätä.

Olen varma, ettei ne välitunnilla hikipäässä juoksevat 1. - 6. luokan oppilaat ole vähiten liikkuvaa sorttia nytkään.Yläkoululaiset ja esimerkiksi  lukiolaiset eivät leukoja vedä välitunneilla eivätkä hippaa juokse. Kyllä nimenomaan opetussuunnitelmaan kuuluva ikäluokat läpäisevä liikunta korjaa asiaa, ei leikin riemu tai valinnaisuus. Ne, jotka jo nyt liikkuvat, ovat otollisinta sakkia niin kerhoihin kuin välituntijuoksuihinkin. Silti juuri liikkumattomuusriskissä olevia pitäisi innostaa.

Kansanterveydellinen rappeutuminen tulisi saada käännettyä uusille urille. Suomalainen kansa tarvitsee uutta potkua itsehoitoon. Minäkin tarvitsen uutta draivia oman kuntoni hoivaan.  Kunnonhoitaminen on asennekysymys yhtä lailla kuin tekoja. Syntyjään sohvaperunan on vain itse itseään kannustaen ryhdyttävä yhä merkittävämpiin tekoihin.

Vaikka työssä menen ajoittain juoksujalkaa, se ei taida riittää tälle ruholle. Odotan innokkaana toimittaja Juha Vesalan kertomusta sunnuntaisessa Kouvolan Sanomat -lehdessä. Miten hänen ensimmäinen "korjausviikko" on sujunut? Onko Vesala pysynyt linjassa, vai hiipuuko hän hiljaa palstoilta muina sohvaperunoina. Kannustan tätä Kouvolan Sanomien julkikorjaajaa. On tärkeää rakastaa kehoaan, pelkkä ajatus ei riitä. Ei edes älyllinenkään ajatus!