Olen vähän ihmeissäni siitä, miten paljon me puhumme ilmaston muutoksesta, mutta vaikenemme yhtä aikaa arkisista valinnoista. Pelkästään Suomessa eletään sellaisessa kulutusyhteiskunnassa, että arkielämämme valinnat lisäävät luonnon ja erityisesti ilmaston rasitusta. Kaikki arkemme valinnat vaikuttavat välillisesti vaikkapa kuljetuskaluston tarpeeseen. Toisaalta taas tuotantoportaaseen vaikuttaa vaatimuksemme vaihtoehdoista ja monipuolisista mahdollisuuksista.

Hallitus nimesi kansanedustaja Oras Tynkkysen asiantuntijaksi ilmastomuutosasioissa. Se on varmasti hyvä. Odotan  häneltä rohkeita linjauksia, vaikkapa sitten Oraksen -suulla siitä, että itse asiassa monet asiat ovat kuin jokamiehen oikeuksia, jossa meillä on omilla valinnoillamme mahdollisuus vaikuttaa ilmaston tilaan. On siis varsin tärkeää, ettei pelkästään odoteta teollisuuden, yhteiskunnan tai jonkun ulkopuolella oman elämän tekevän näitä merkittäviä muutoksia. Jokaisella on mahdollisuus omin pikku ratkaisuin vaikuttaa, ensin pienesti, mutta porukalla isosti.

Meidän tytöt puhuvat välillä "kuin sisko siskolle" eli melko napakkaan äänilajiin. Tällöin toinen opettaa toiselle energiansäästöä. On tärkeää, että ihan ensin muistaa vaikkapa sammuttaa valot. Siitä se lähtee. Olen opetellut itsekin olemaan tarkempi valinnoissani, pienin askelin.