Moni on varmasti itse kokenut suurta ihailua virolaisia kohtaan suomen kielen osaamisen suhteen. Erityisesti heti kohta Neuvostoliitto -ajan jälkeen virolaiset osasivat valtavan hyvää suomea "kuin tyhjästä". Tietenkään taito ei tullut tyhjästä, vaan oli vaatinut paljon opettelua ja ponnistelua. Aikaa ainakin. Moni seurasi Suomen televisiota ja näin sai hyvät taidot suomen kielestä.

Olen tänään jättänyt kirjallisen kysymyksen Ruotsissa näkyvistä tv-ohjelmista. Suomenkieliset ohjelmat ovat suomalaistaustaisille ruotsalaisille merkittävä kielitunti-mahdollisuus telkkarissa. Tätä mahdollisuutta tulee vaalia ja ylläpitää. Pelko kuitenkin on, että suomalaiset ohjelmat vähenevät.

Suomen kielen käyttö on ympäri maailmaa tärkeää, näin meidän oma kielemme saa elää rikasta ja moninaista elämäänsä eri maissa ja kulttuureissa. Kuunnellaan ja puhutaan hyvää suomea. Suomeksi!

Kysymys on luettavissa eduskunnan sivuilla, mutta tällä kertaa liitän sen tähänkin:

Hallituksen vuosien 2008 – 2011 menokehyksestä annetussa liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa vakuutetaan, että Ruotsin television näkyvyys Suomessa ja Suomen television näkyvyys Ruotsissa turvataan. Tavoitteena on ollut jo pitkään, että kaikkien Pohjoismaitten julkiset kanavat olisivat nähtävissä jokaisessa Pohjoismaassa.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Jo noin viisi vuotta sitten silloinen liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi totesi tiedossa olevan, että Ruotsissa suunnitellaan suomenkielisten radio- ja televisiolähetysten vähentämistä. Tavoitteena oli estää tämän suuntainen kehitys. Ruotsinsuomalaisilta tulleet viestit kertovat, että tässä ei ole onnistuttu ja ohjelmatarjonta ja –aika vähenee edelleen. Ruotsin television Public Service tarjoaa arkisin 9 minuuttia uutisia eikä lähetyksiä ole juhlapyhinä eikä kesäisin. Myös Suomen TV:n näkyvyys heikkenee. Erillisissä ilmaisissa kanavapaketeissa on tarjolla esimerkiksi espanjan- ja bosniankielisiä kanavia, mutta ei suomen kanavia.

 

Suomenkieliset televisio-ohjelmat ovat tärkeä tiedonvälityskanava ruotsinsuomalaisille. Ruotsinsuomalaisista noin 250 000 – 300 000 puhuu suomea. Joukossa on useita, joilla ei ole riittävää kielitaitoa esimerkiksi uutisten seuraamiseen muilla kielillä kuin suomeksi. Ikääntyminen vaikuttaa osalla niin, että opittu kielitaito heikkenee ja vain äidinkieli jää jäljelle. Televisio voisi tarjota tukea myös toisen ja kolmannen polven ruotsisuomalaisten suomenkielen taidon opettamiseen.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän valtioneuvoston asianomaisen jäsenen vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

 

Miten hallitus aikoo toimia Suomen television näkyvyyden ja ruotsinsuomalaisten mediatarpeiden turvaamiseksi Ruotsissa?