Päivittäin tulee uutisia liikenneonnettomuuksista, joissa kuolee ihmisiä. Samoin erityisesti juhannuksen tietämissä korostui rattijuoppousuutiset. Pitkään aikaan juhannuksena näin tien päällä poliiseja. Ajan autoa noin 20 000 vuodessa, mutta paljon valvontapönttöjä kummempaa ei tien päällä yleensä näy. Ihan Pajarinsuoralla ilahdutti, kun liikkuvan poliisin partiot pitivät tutkaa.

Valvonnalla on iso merkitys. Kun "iso veli valvoo", moni töppö temppu jää tekemättä. Näin se menee lasten ja nuorten maailmassakin, eikä aikuisten maailma tee poikkeusta. Tilaisuus tekee varkaan, sanotaan. Liikennekäyttäytyminen ei ole ihan kohdallaan. Jotain tarttis tehdä: valvontaa ehdottomasti lisää, ei pelkkiä pönttöjä!

Kysyin keväällä liikenteestä kirjallisessa kysymyksessä erityisesti nuorten ja iäkkäiden kuljettajien kohdalta. Liikenneministerin vastaus sisälsi yleishyödyllistä hyvää koko liikenteeseen. Paljon odotetaan myös liikennepoliittiselta selvitykseltä.

Liikennepoliittinen selvitys ei lohduta suremaan jääviä. Tiet ovat leveitä, kulkupelit nopeita, liikennettä paljon, valvontaa vähän.  Liikenteessä piilee loukku, niillekin, jotka itse liikkuvat sääntöjen mukaan.