Sanotaan: "kel onni on, se onnen kätkeköön." Se ei kuitenkaan sovi yhteisten asoiden hoitoon, tuo onnen kätkeminen. Yhteisen onnen, yhteisen hyvän ja yhteisten huolienkin jakaminen kuuluu avoimeen yhteiskuntaan. Avoin keskustelu ja poliittinen kantojen esittäminen ja ottaminen kuuluu asiaan. En halua suljettua salamyhkäistä yhteiskuntaa!

Viime päivinä on uutisoinnissa ollut esillä Suomen hallituksen ministereiden osallistuminen avoimiin keskusteluihin ja kyselyihin. Aamulehti sai kovin vähän vastauksia ministereille tekemään kyselyyn. Paljastui, että pääministeri oli sähköpostitse ohjannut ministereitä.

Olen tämän nelikuukautisen kokemuksen jälkeen huomannut, että kaikenlaista kysymystä ja kysyjää on liikenteessä. Kansanedustajaltakin kysellään yhtä jos toista. Erityisesti  lehdet kyselevät. Kansanedustajan osalta kyselyihin osallistuiminen lienee oman harkinnan takana. Jokainen vastaa omasta vuorovaikutuksestaan eri toimijoiden kanssa. Ainakin meidän KD-ryhmässä linja on hyvin avoin.

Olen vakuuttunut, että ministereiltä kysytään vielä paljon enemmän. Se on ymmärrettävää. Varmasti tiedotusvälineet ovat erityisen kiinnostuneita nimenomaan hallituksen sisällä olevista mielipiteistä. Sen sijaan en näe kovinkaan montaa perustetta yksittäisten ministereiden  mielipideilmaisun vapauden rajoittamiseen. Minusta ei ole mitään perustetta tavallisien arjen asioiden kohdalla rajoittaa ilmaisunvapautta millään tavoin.

Toki ymmärrän sen poliittisen "messagen", joka on rajoittamisen takana. Rajoittamalla eri suuntiin repeäviä mielipiteitä on helpompia hallita koko touhua. Esimerkiksi 0-maksuluokkakeskustelu oli niin vauhdikasta ja hallitusta heiluttelevaa, ettei varmasti ainakaan pääministeri haluaisi enää siihen ketkutukseen. Hyst ja hyvä tulee -taktiikalla lienee mahdollisuus yllättää ympärillä oleva yhteiskunta uusilla shokkihoidoilla ilman, että keskustelussa asioita olisi voitu hioa oikeasti siihen suuntaan, mitä tämä yhteiskunta kestää muutosta.

Liian rajut liikkeet maksavat kyllä  hintansa, mutta vasta seuraavissa vaaleissa.

*************************

JK. Kouvolalainen loma-atmosfääri: sadetta, pilvistä ja ihan hyvä päivä siis kevyeen lötköttelyyn.