Sanotaan, että tikulla silmään sitä, joka vanhoja muistelee. Palaan silti vaalirahoitukseen kesän aurinkoisen päivän ratoksi. Kaiken kevättä lehdet ovat pohtineet vaalirahoituksia ja vielä tänään oli arkikkeli kotipaikkani lehdessä samasta teemasta.

Vaalirahoituksen tuunailun aika olisi nyt, jos seuraaviin eduskuntavaaleihin haluttaisiin jotain selkeyttä. Viime metreillä juuri ennen vaaleja ei saada hätäillen hyvää aikaan. Vaikka kyse ei ole järin isosta asiasta, vaalirahoitus on poliittisesti jännitteellinen asia ja siksi huolellinen valmistelu olisi asiaa.

Vaalirahoituksen poliittinen jännittellisyys on toisaalta osa koko poliittista sisältöä. Osalle ehdokkaista nimenomaan rahan näkyminen on sisältöä ja merkittävyyttä yhteiskunnallisessa ilmapiirissä. Toisaalta osa ehdokkaista hakee näkyvyyttä keinoin, jotka maksavat paljon. Vaalirahaa kuluu siis tunnettavuuden ostamiseen.

Päättäjällä pitää olla mielipide. Olen hankalassa tilanteessa. Vaalirahoituksen suhteen minulla ei ole  erityisen intohimoista mielipidettä. Olen elänyt yhden eduskuntavaalikampanjan ihan omaa elämää, toisten vaalirahoista välittämättä. Ehkä olin kampanjoinnin aikana naiivi, mutta toisten huimatkaan vaalirahat eivät pelottaneet minua juuri yhtään. Sivuilleen ei paljon ehtinyt vilkaisemaankaan. Oma työskentely tavoitteen eteen oli pinnalla.

Sen verran mielipidettä kuitenkin pukkaa pintaan, että pääsen sanomaan. Vaalirahoituksen avoimuudella ja selkeyttämisellä voitaisiin saada monimuotoisuutta eduskuntaan. Raha ei saa ratkaista vaaleja. Selvää lienee se, ettei raha tee suoraa vaalitulosta, mutta kyllä se hemohessinä toimii. Kampanjaraha helpottaa ehdokkaan elämää, oma osuus jää "työmyyräily"-tasolta edustamisen osalle. Näin ainakin voisin kuvitella, sillä pienellä budjetilla oman työn osuus oli kevätvaalissa 2007 iso.

Vaalirahoituksen työryhmä hallitukselta vielä puuttuu. Tosin en jaksa uskoa, että hallituksella olisi erityisen kiire puuttua vaalirahoitukseen. Onhan kalliskampanjaiset puolueet nyt hallituksessa, joten oma lehmä on niin sanotusti ojassa.