Lähes ensi töikseni eduskunnassa jätin kirjallisen kysymyksen työpaikkakiusaamisesta julkishallinnon organisaatioissa. Onnekseni olen saanut itse työskennellä rauhassa ilman työpaikkakiusaamista, mutta tunnen sellaisiakin, jotka eivät ole yhtä onnekkaita. Miksi kysymykseni käsitteli juuri julkishallintoa? Tutkimusten mukaan kiusaaminen on yleisintä juuri siellä.

Mikä meitä suomalaisia vaivaa? Me emme osaa kohdella kunnioittavasti työtovereitamme. Vuosi sitten Akava teki selvityksen jäsenkuntansa kokemuksista työpaikkakiusaamisen saralla ja tulokset olivat karua luettavaa. Joka kolmas akavalainen kertoi todistaneensa työpaikkakiusaamista omalla työpaikallaan viimeisen kuluneen vuoden aikana. Kasvatus- ja opetustehtävissä osuus oli lähes puolet, eli 40 prosenttia. Tutkimuksen mukaan naisista joka viides ja miehistä joka kymmenes oli itse joutunut työpaikkakiusaamisen tai henkisen väkivallan kohteeksi viimeisen vuoden aikana.

Tällä viikolla julkaistiin uusi vastaava tutkimus, eikä suunta ilahduta. Tulosten mukaan henkinen ja fyysinen väkivalta on edelleen yleistynyt myös korkeasti koulutetuissa ammateissa. Kyselyyn vastanneista joka kolmas on havainnut työpaikallaan kiusaamista tai muuta henkistä väkivaltaa.  Joka kuudes oli itse joutunut henkisen väkivallan uhriksi kuluneen vuoden aikana. Se vastaa noin 39 000 henkilöä!

Joka viides vastaaja (eli noin 50 000 akavalaista) oli kokenut työssään syrjintää viimeisen viiden vuoden aikana.  Syrjintä kokevat työssään eniten naiset (24 prosenttia) ja määräaikaiset (26). Syrjinnän syyksi vastaajat kertoivat useimmiten erilaiset työyhteisön suosikkijärjestelmät.  Sen sijaan poliittiset mielipiteet tai ay-toiminta eivät näytä aiheuttavan syrjintää. 

Uuden tutkimustuloksen valossa ministeri Hyssälän vastaus kysymykseeni näyttää vieläkin yliolkaisemmalta. Vastauksen mukaan hallitus on tietoinen työpaikkakiusaamisen ongelmasta ja 
hallitus seuraa tiiviisti työolojen kehitystä myös työpaikkakiusaamisen osalta ja pyrkii edelleen parantamaan hyvinvointia työpaikoilla.

Mielestäni tietäminen ja seuraaminen eivät riitä vaan tarvitaan järeämpiä keinoja. Työpaikkakiusaamistilanteisiin on laadittava niin selkeät lakisääteiset menettelyohjeet, että kiusattu saa apua ja kiusaaja joutuu vastuuseen. Pelkkä asioiden seuraaminen johtaa usein juuri siihen, mihin edellä mainitut tutkimustuloksetkin viittaavat - ongelmien pahenemiseen.