Suomalaiset elokuvantekijät ovat asettaneet keskeneräiset työnsä tuotantosulkuun. RKP:läinen ministeri Wallin on luvannut heille rahaa ja budjettiesitys näytti kuitenkin toista. Siitäpä soppa syntyi.

Kautta historian ihminen on koristanut ja kuvannut ympäristöään osaamillaan keinoin. Taide on merkittävä osa arkea ja kansakuntien kulttuuria, jopa selviämistä. Olin Prahassa kahdeksan vuotta sitten ja näin siellä kuvataidenäyttelyn, jossa oli keskitysleireissä olleiden lasten töitä  esillä. Työt olivat koottu näyttelyyn eri puolilta Eurooppaa. Viesti lasten töissä oli sama. Kuvat kertoivat lasten silmiin tulleesta silloisesta arjesta. Kuvat toimivat varmasti myös erityisesti siellä selviämisen välineenä. Osalle.

Taiteella on tuskainen tie olla usein edeltäkävijä. Se näyttää joskus hyvin pahalta. Taide piirtää esiin eri keinoin sitä, mitä me emme edes halua nähdä tai tunnistaa. Taide kertoo myös tarinoita, tosia ja keksittyjä, auttaa kulkemaan eteen päin, auttaa jäsentämään tunteita ja kokemuksia.

Olen syvästi iloinen, että KD on vaihtoehtobudjetissaan tuonut esille suomalaisen taiteen tukemisen. Taide on tarpeellinen arjen väline. Suomalainen kulttuuri rakentaa kansallista identiteettiä. En haluaisi olla näkemässä sitä, että pelkät markkinavoimat repivät taiteentekijöitä. Silloin identiteettikuvauskin jää villin rahan valtaan ja se ei ole sitä ajan historiaa, jota minä haluaisin jälkipolville jättää.

***********************************************

Liitän tähän vielä tiedotteeni, jonka lähetin kesäkokouksen päätteeksi.

Suomileffat ovat koko kansan kulttuuria

Kansanedustaja Sari Palm (kd) iloitsee, että kristillisdemokraattien
vaihtoehtobudjetissa ehdotetaan miljoonan euron lisäystä kotimaisen
kulttuurin tukemiseen.
 

- Erityisesti mielessämme ovat elokuvatuottajat. Kotimainen elokuva on
kulttuurin muoto, joka tavoittaa ehkä parhaiten suomalaiset paikkakunnan
koosta ja alueellisesta sijainnista riippumatta. Tilastot osoittavat, että
kunnon suomileffa vetää meillä eurooppalaisittain poikkeuksellisen hyvin.
Pienten paikkakuntien teattereiden elämä on kiinni kotimaisesta elokuvasta.
 

Palm korostaa, että laadukas kotimainen taide tulee nähdä yhteisenä asiana.
Oman kulttuurin tuntemus on kansallisen itsetunnon ydintä. Hyvänäkään
taloudellisena aikana ei tule hyljätä taiteen tekijöitä puhtaasti
markkinoiden armoille. Taide peilaa yhteiskuntaa. Jos taide ei miellytä, kannattaa katsoa ympärilleen, miten me voimme ja miten meillä menee.