Kylläpä voi joskus olla eu-kyyti makeaa. Ainakin silloin, jos juna on 2009 jälkeen myöhässä. - Tänäänkin oli pendolino myöhässä, tosin ei riittävästi. - Eu-parlamentti on päättänyt, että junamatkustaja saa korvausta myöhästyneestä junasta. Tunti maksaa 1/4 lipunhinnasta, tunnista kahteen jo puolet maksusta. Suomessa talviaikaan junamatkustaja taitaa alkaa tienaamaan, ellei rataverkoston kuntoon ja toimivuuteen investoida vähän toiseen tahtiin. Matkustajalle jää  korvauksen vaatimisen vaiva. Toki muutama rajoite on. Esimerkiksi jo myöhästymistä on ilmoitettu ennen lipun ostoa tai matkaa on uudelleenjärjestelty ja myöhästyminen jää alle tuntiin.

Samaan aikaan 2010 alusta junaliikenne vapautuu eu-linjauksella. Silloin suomalaisillakin raiteilla voi päästellä kaikki junayhtiöt vinhaa vauhtia. Tosin edelleen suosin niitä ratainvestointeja. Raideliikenteen kilpailukyvyn edellytys lienee hyvät, toimivat raiteet. Siltä osin Suomessa kannattaa jatkossa panostaa siihen.

Lappeenranta-Imatra -suunnalta on muuten kokeiltu junalipussa alennushintoja ja huomattu, että raideliikenne vetää kuin raitis ilma vanhoista ikkunoista. Junaan on tunkua, raideliikenne kuljettaa vaivattomasti pääkaupunkiseudulle. Junassa pystyy työskentelemään ja lepäämään. Perillä on iskussa päivän töihin, ajomatkan huolet ovat junallisella ihmisiä yhden harteilla.

*****

Makea elämä on muuten suomalaisessa eu-elämässä vaakalaudalla. Sokeriasioissa eu-kiekko kopsahti väärään maaliin. Pelkään todella, että Suomen viimeinenkin sokeritehdas menee niin sanotusti vasaran alle. Suomalainen maatalous, tässä tapauksessa juurikkaan viljely, ei ole puupennin vertainen eu-saleissa. Melkein kyyneleet pukkasi minunkin silmäkulmiin, kun katsoin juurikaskasan vieressä seisovaa maamiestä ja hänen pettymystään elinkeinonsa vastatuulissa eilisissä tv-uutisissa.

Sitä tässä pohdin, miten tuo sokerin omavaraisuus tulee jatkossa turvattua.

*****

Euroopassa alkaa olla amerikkalaisia piirteitä, mikäli lehtitietoihin on uskomista. Espanjasta kerrotaan, että siellä suositaan työperäistä muuttoa, sen sijaan muulle muutolle näytetään ennen vanhaista STOP-merkin kättä. Euroopan komission on tarkoitus esitellä tulevan kuun lopulla uusi hanke, jonka olisi tarkoitus helpottaa koulutetun ammattiväen asettumista Eurooppaan. Amerikkalaistyyppinen Green Card -meininki on siis tulossa jo tällekin mantereelle. Espanja on aloittanut kampanjan Afrikan maissa, erityisesti Saharan eteläpuolella, jossa julistetaan "Älä riskeeraa elämääsi turhan takia. Olet osa Afrikan tulevaisuutta!"