Tänään eduskunnan ajankohtainen keskustelukohde on koulutus ja sen kehittäminen. Osallistuin itse kiivaalla kaksiminuuttisella (aikamme oli rajattu 2 minuuttiin) keskusteluun kiihdyttämällä asiani erityisestä teemasta: opinto-ohjauksesta. Mielestäni se on koko syrjäytymiskeskustelun oleellisin tekijä koulupuolella. Opinto-ohjauksen hoitaminen pelkästään tyydyttävällä tasolla olisi monelle nuorelle perusopetuksen ja toisen asteen nivelvaiheen parasta rinnalla kulkemista. Nykyinen työ- ja opiskelumaailma on kyllä sellainen raiteiden ratapiha, että moni nuori on saattaen vaihdettava. Toisaalta kun tehdään niin, autetaan ja ohjataan, on varma, että harvempi joutuu hukkaan.

Opinto-ohjauksella on toki muitakin merkittäviä tekijöitä, ei pelkästään ratkaiseva osallisuus syrjäytymiskeskustelussa. Kaikki nuoret hyötyvät hyvinhoidetusta opinto-ohjauksesta!

******************

Koulutuskeskustelun toinen terävä kärki tulisi osoittaa LIIKUNTAAN. Anteeksi huutavat kirjaimet. Koululiikunnan lisääminen on kansanterveydellinen teko. On panostettava vaikkapa sitten koulutuspoliittisin keinoin tulevien sukupolvien liikuttamiseen.  Suomalainen terveys vaatii oikeasti liikunnan tekoja, kaikilla rintamilla.