Perheeni on syyslomalla. Koululaiset viettävät meidän seudulla ansaittua koko viikon syyslomaa. Ekaluokkalainen mieheni, viidesluokkalainen tyttöni, kasiluokkalainen tyttöni ja lukiopoika ovat olleet erittäin korrekteja minulle. Eivät ole lomalla leuhkineet. Minulla ei ole lomaa, nyt. 

Olen iloinen nuorison lepopäivistä. On tärkeää, että saa ladata akkuja, niin kuin sanotaan. Lapset ja nuoretkin tarvitsevat voimien keräämistä ja rentoutta, vaikka intoa ja voimaa on kuin pienissä kylissä.

******************

Eiliset iltapäivälehdet kirjoittivat sekä kansanedustajien lentämisestä että  lomailuista. Luin kotimatkalla täpötäydessä Pendolinossa lehtiä. Toinen lehti kirjoitti siitä, miten eri hintaisia matkoja samaan eurooppalaiseen kokoukseen lennettäessä oli tehty. Kieltämättä oli kiinnostava ero, halvin  matkustaja oli maksanut 1/4 hinnan siitä, mitä kallein. Kysymys oli siis työmatkasta kokoukseen.

On varmasti pohdittava, miten paljon kansanedustajien kokousmatkoja voi ja kannattaa arvostella. Tärkeää on sekin, että kokousedustus on paikalla, aktiivisesti ja koko ajan. Sen sijaan varausajoituksella ja lentojen kilpailuttamisella päässee varmasti kohtuuhintaiseen tulokseen. Kehittämisen varaa on, mutta toisaalta on hyvä muistaa, että suomalainen edustus on useassa kokouksessa enemmän kuin tarpeen.

Toinen lehti kirjoitti puolestaan ihan toisenlaisesta matkailusta. Jokunen edustaja oli omalla matkalla eduskuntatyön aikana. Poissaolosäännöstön muuttuminen on mahdollistanut niin sanotut "omat lomat".  Istuntopoissaoloja tulee varmasti kaikille. Millaisia, siitä kantaa jokainen edustaja viimekädessä vastuun. Itselläni on yksi myöhästyminen nimenhuudosta, juna oli myöhässä, ja kaksi poissaolopäivää. Noina päivinä olen ollut omalla paikkakunnalla veteraani- ja vanhusviikon tilaisuuksissa. Työtä siis sekin.

Perheen kanssa meillä on nykyisin vähän erilaiset loma-ajat. Silti olen suunnitellut kesäksi jotain pientä yhteistä matkailua. Onhan juhannuksesta koulun alkuun yhteinen vapaampi jakso. Pakko myöntää, että odotan nyt jo kesää, hiekkaa varpaiden alla, ehkäpä tyttöjen kanssa yhteistä näyttelyreissua ja aurinkoa, aurinkoa, aurinkoa.

Pendolinoon on muuten pakko alkaa varaamaan istumapaikka. On se niin täynnä perjantaisin, ettei ilman paikkaa pääse pitkälle, istuen. On hyvä, kun junaliikenne on vetovoimainen.

*****************

Hyvää lomaa, syyslomalaiset! Kouvolassa paistaa syysloma-aurinko.