Kiireinen työviikko on taas takana ja pian aloitetaan valmistautuminen uuteen. Kyllä lepo ja viikonloppu on ihmiselle tarpeellinen juttu! Omasta perheestä on oikein nautittava, säästöön, että taas riittää intoa työhön.


Tällä viikolla käsiteltiin monta tärkeää asiaa, joista jo kerroinkin edellisten päivien blogeissani. Yksi, joka jäi kertomatta, oli työsopimuslakia koskenut lakialoite. Aloitteessa junaystäväkseni  tullut lahtelainen kansanedustaja Matti Kauppila esitti kirjallisen työsopimuksen tekemistä pakolliseksi.


Kävin puheellani kannattamassa hänen aloitettaan. Työsopimuksen tekemisestä kirjallisesti on monta hyötyä kummallekin sopijapuolelle. Kirjallisella sopimuksella voidaan vuorenvarmasti todistaa, mitä on sovittu. Miten monta riitaa ja pahaa mieltä vältettäisiin sillä, että työn tekemisen ehdoista aina kunnolla ja avoimesti sovittaisiin!


Erityisesti nuoret tarvitsevat tuekseen kirjallisen työsopimuksen. Työura on usein alussa, eivätkä työaikalainsäädäntö tai työsopimuslaki ole tuttuja. Työnantajat myös tietävät tämän, ja nuorilta vaaditaan usein joustoa yli rajojen. Jopa 17 prosentille alle 24-vuotiaista nuorista on PAMin järjestötutkimuksen mukaan tarjottu mahdollisuutta tehdä töitä ilman verokorttia. Nuoret ovat usein pimeän työvoiman markkinoilla yrittäville helppo kohde, koska sosiaaliturva ja eläke ovat vielä kaukaisia ajatuksia. Kirjalliset sopimukset auttaisivat myös ns. epätyypillisissä työsuhteissa eläviä ajamaan etuuksiaan. Kaikkihan tietävät esimerkiksi, ettei työsopimuksia saa ketjuttaa, mutta entäpä jos joka kerta jatketaan vain suullisella sopimuksella? Työntekijäparan on vaikea tällaisessa tilanteessa osoittaa työsopimuksen muuttuneen toistaiseksi voimassa olevaksi, niin kuin laki oikeuttaisi. Merkittäviä ongelmia on ilmennyt myös ulkomailta suomeen tulevien työntekijöiden työoloissa ja - ehdoissa.


Työsopimuslain uudistamista tavoittelee myös Suomen hallitus - se on lupautunut hallitusohjelmassaan etsimään keinoja parantaa epätyypillisissä työsuhteissa olevien asemaa. Hyvässä tavoitteessa voin olla reippaasti mukana!