EU:n laitapuolenkulkijat majailevat täällä Itämeren ympärillä. Eurooppalaiset traditionaalisen perinteen omaavat maat ovat huomattavasti enemmän kiinnostuneita Välimerestä, sen ympärillä tapahtuvasta toiminnasta ja ongelmista. Ymmärrettävää, onhan volymitkin toisenlaiset. Sekä muuttoliike, luvallinen ja luvaton, että monet muut erityishaasteet ovat varsin mittavat Välimeren alueella.

Olin alkuviikosta EU:n toisella laidalla COSAC-kokouksessa. Se on eu-valiokuntien yhteinen kokous, pidetään kulloisessa puheenjohtajamaassa. Lissabon oli tällä kertaa kohde, tosin kokous oli pienessä  24000 asukkaan Estorilissa, 20 kilometriä Lissabonista.

Kokouksessa oli erityisesti esillä Välimeren asiat. Kiinnostavaa oli toki myös komission puheenjohtajan näkökulmat EU-asioihin.

Suomalainen delegaatio vietti keskimäärin 1/3 aikaa lentokoneissa ja -kentillä, saman verran unilla ja loput kokouksissa. Parissa päivässä käynti Euroopan toisella laidalla ja takaisin tuntuu luissa ja ytimissä. Ainakin minulla, koska en ole ollenkaan kokenut työmatkaaja. Opetustyössä kun matkat ovat olleet lähinnä torille, kotikirkkoon ja taidemuseoon. Parhaimmillaankin yöretkikäynti naapuripitäjässä on kestänyt joitakin tunteja.