Suuri maanantai vaihtuikin tiistaiksi. Eilisen puolella Kouvola, Kuusankoski, Valkeala, Anjalankoski ja Jaala päätyivät muodostamaan uuden kunnan, jonka valmistelu jatkuu. Sen sijaan Elimäen tilanne on toinen. Siellä äänestettiin yhden äänen erolla ja päätettiin jäädä ulkopuolelle.

Nyt alkaa tiiviit ja rohkeutta tarvitsevat muutoksen vuodet. Kävin eilen kuntaliitokseen taipuneessa kolmen kunnan uudessa kunnassa Parikkalassa tuntustumassa arkeen. Kuntaliitos oli selkeästi jouhevoittanut palvelujen järjestämistä. Kyky "itsenäisyyteen" palvelujärjestäjänä oli säilynyt, kun rakenteita oli tiivistetty. Se rohkaisi minua.

Itsenäisyys siksi heittomerkeissä, että edelleen palvelurakenteeseen kuuluu vaikkapa erikoissairaanhoidon ostoa. Toimivaa.

Nk. Tehy-laki meni eduskunnassa eilen ensimmäisessä käsittelyssä läpi. En voinut hyväksyä sitä. Mielestäni tällä lailla sekannuttaan neuvotteluun sitä vaikeuttavalla tavalla. Sekaantuminen, joka auttaa jatkossa meidän kuntapalveluiden järjestämistä, on suora valtionosuuksien lisääminen kuntapalkkaukseen. Vain niin me takaamme jatkossa, että palvelurakenteeseemme tulee osaavia työntekijöitä, kuten hoitajia.