Meillä lauletaan tänään kaksi laulua, nimipäiviksi ja isänpäiviksi. Hyvää isänpäivää!

On ihanaa katsella ympärilleen ja nähdä paljon vahvaa aikuisuutta ja hyvää arkea. Päättäjän on kuitenkin osattava nähdä ja katsoa myös muihin suuntiin ja huomattava, ettei hyvinvointiperhe ole koko totuus tämän päivän Suomessa.

Luin kesän lopuksi kaksi uutta kirjaa, joissa aikuisuuden tarve esiintyi voimakkaasti koko ajan. Susanna Alakosken, ruotsinsuomalaisen esikoiskirjailijan, Sikalat, kuvaa koskettavasti alkoholin ja siirtolaisuuden jaloissa elävää lasta ja koko lapsen maailmaa. Lapsuus on lasinen, pullonen ja hyvin kovalla patjalla. Aikuisuus oli kirjassa liuennut kokonaan pulloon.

Aikuisuuden katoamisesta, kaupunkisodasta pahaa aikuisuutta vastaan, kertoo Anja Snellmanin kirja Lemmikkikaupan tytöt. Snellman kuvaa sekä nettimaailman että seksibisneksen läsnäoloa erityisesti nuorten ulottuvilla, liian nuorten. Lasten.
Heräsin pohtimaan uutta kenttää, todellista kaupunkisotatannerta, lapsen suojaamisen alueena. Tyttömme ja poikamme tarvitsevat paljon turvallisia aikuisia, niin virtuaalimaailmaan kuin tähän todelliseen reaalimaailmaan.
Nykylapsi tarvitsee myös lapsuutensa suojaajia. Lapsi ei osaa tehdä sitä.

Olin Kouvolassa puhumassa Pelastakaa Lapset ry:n 40-vuotisjuhlassa 29.9.07. Tässä lainaus siitä puheesta: Kotimainen haaste kaikille lapsien hyväksi toimiville on niissä uusissa kentissä, joita niin yhteiskunnan muutos, elinolojen ja – tason kehittyminen ja yhteisöllisyyden rakenteen muutos aihetuttavat. Aineellinen puutos ei ole niin kirkuvaa Suomessa kuin aikaisemmin, mutta henkiset, nimenomaan aikuisuuden puuttumiseen ja läsnäolon annosteluun liittyvät haasteet ovat tämän päivän arkea.
Pienten ihmisten oikeus turvalliseen, puhtaaseen lapsuuteen on jokaisen lapsen osalta ainutkertainen ja uusi.
Me aikuiset emme saa tuudittautua siihen, että nyt Suomessa menee hyvin.
Yhteiskuntamme tarvitsee edelleen ja erityisesti järjestöjen toimintaa yhteisen hyvän eteen. Rohkenen sanoa suoraan, ettei yhteiskunta selviäisi ilman näitä aktiivisia, osin vapaaehtoispohjaisia toimijoita.