Eilen Keskuskauppakamarilla se sitten tapahtui. Pääministeri purki paineita, onhan viimeiset viikot olleet kokeneellekin politikolle varmasti tiukat. Kritiikin kaksiteräinen miekka viuhui niin Tehylle kuin oppositiolle. Ymmärrän, että oppositiota pitää opettaa ja ruoskia, mutta sitä en ymmärrä, että hoitajia vielä nöyryytetään. Puhe on luettavissa kokonaisuudessaan hallituksen sivuilla

Oppositiolle tarjoiltu palaute kuulostaa ensin kovalta: "Oppositio aikaansai käyttäytymisellään sen, että nähtyjen keskustelujen jälkeen mikä hyvänsä nykyisistä oppositiopuolueista olisi tulevaisuudessa mahdollisessa hallitusvastuussa hallituksen todellinen ”heikko lenkki”. Tarkemmin kun sitä pohtii, viritti pääministeri itselleen melkoisen paineen. Onhan Vanhasen II hallituksen oltava todella taitava ja terävä, jotta ei tarvitse katumaan käydä noita "heikoin lenkki"-sanoja seuraavien vaalien jälkeen. Uskoakseni tuo "heikoin lenkki" -sammakko tulee vielä sanojaansa vastaan, ennemmin tai myöhemmin.

"Heikoin lenkki"-ohjelmassa aikanaan tiputettiin yksi kerrallaan pois, kunnes voittaja jäi jäljelle. Hoitoalan tilanteessa ei ole voittajia. Hoivatyön tarpeet vain lisääntyvät. On kiinnostavaa nähdä, miten nykyhallitus hoitaa heikompiaan.

Kahtiajako ei taida olla ohi. Yhä syvemmät linjaukset piirtyvät eri jakolinjoille. Kauppakamaripuheellaan pääministeri veti melkoisen syvälinjauksen opposition ja hallituksen välille. Millainen juopa rakentuu tästä valtiovarainministeri Kaitaisen kommentista :"Mutta Kt ja Tehy halusivat, että tämmöinen tuottavuus-tuloksellisuus-elementti tulee mukaan tähän palkkasopimukseen, ja ne lähtevät siitä, että mikäli tämä 4 000 per vuosi onkin alhaisempi, niin se ei kuitenkaan vähennä kuntien palkanmaksuvaraa, ja me hyväksyimme tämän. " Käytännössähän tämä tarkoittanee sitä, että tekeviä käsiä on yhä vähemmän, kun hallitus ei suostu panostamaan yhtään enempää.

Oppositiolla on vielä pitkäksi aikaa työtä, onhan sinivihreän hallituksen alku ollut niin värikästä, että silmissä vilisee, 0-maksuluokkaa, sokeria, 141-tukea, metsäalaa, rekkajonoa. Lasten ja nuorten pahoinvointikin on sellainen tikittävä aikapommi, jossa olisi yhteistyössäkin paljon tekemistä.

Jos ilmapiiriä vihmotaan jatkossakin pääministerin kasvatuksella, voi olla entistä karvaampaa arkea tiedossa, tavalliselle kansalle. Valitettavasti!