Tänään eduskunta saa hallituksen lakialoitteen poikkeuslaiksi hoitolakon varalle. Lakia on vielä vaikea arvioida, kun ei ole päässyt lukemaan esitystä.

Sen sijaan olen jo valmiiksi miettinyt sitä, onko Suomessa jatkossa mahdollista työtaistelussa pyytää maan hallitukselta omaa mittatilauslakia. Kuntatyönantajan tiedotteessa 24.10. pyydetään hallitukselta poikkeuslakia. Se on noin kuukautta ennen mahdollisia työtaistelutoimia. Onko työtaistelu, siis palkkataistelu, todella sellainen kansallinen kriisi, johon poikkeuslakia laaditaan? Mielestäni poikkeuslait, jotka rajoittavat kansalaisia, kuuluvat äkillisiin hätätiloihin kuiten sota, maanjärjestys tai vaikkapa ydinvoimalaonnettomuus.

Lisätalousarvio on ylijäämäinen. Suomen velka on suomalaista. Sen sijaan, että keskitytään maksamaan laajasti velkataakkaa, kannattaisi suomalaista rahaa kierrättää  myös osin suomalaisen, laadukkaan hoitotyön maailmassa.

En hyväksy enkä halua yhtään turhaa kuolemaa rahan takia. Nyt näyttää siltä, ettei riitaa rahasta saada zoomattua. Molemmat osapuolet tarvitsevat nyt askel askeleelta lähestymistä kohti sitä sopivaa välimaastoa, jolla tästä todella haasteellisesta työtaistelutilanteesta päästään yli, ohi ja eroon.

Mielestäni kaikki osapuolet tarvitsevat nyt uuden suunnan, katsetta kumaraan ja uusi alku, ihan jokaiselle.