Eilen täysistunnossa käytiin keskustelua opetuksen pääluokasta budjetissa. Kysyin opetusministeri Sarkomaalta näin:  Apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen on tuonut esiin huolensa Kouvolan käännöstieteen laitoksesta. Käännöstieteen laitosta koskevat asianhoidot ovat tällä hetkellä varmasti ministerillä jo tiedossa ja tuttuja, ja niissä on omat koukeronsa, mutta kysyisinkin nyt vain, onko tässä budjetissa ja ehkäpä jatkossakin tilaa hoitaa asiallisesti koulutuksen jatkaminen Kouvolan käännöstieteen laitoksella, koska lainsäädäntö kuitenkin tällä hetkellä on vielä ikään kuin tämän jatkonkin puolella. 

Hän vastasi seuraavaa: Opetusministeri Sari Sarkomaa (vastauspuheenvuoro): Arvoisa puhemies! Ed. Palmille totean tästä Kouvolan tilanteesta, että edellisen hallituksen aikana siinä oli tämmöinen lakitekninen kömmähdys mutta tosiasia on, että sitä päätöstä ei olla muuttamassa vaan tämän lainsäädännön osalta tullaan tekemään se korjaus. Tämä on tosiasia.

Olen kyllä pettynyt, jos kokoomuslainen opetusministeri ei tee korjausliikettä Kouvolan seudun yliopistotilanteen korjaamiseksi. Onhan sinivihreä hallitus puhunut niin kauniisti koko maan hyvinvoinnista ja koulutuksen merkityksestä. Kouvolan seutu on toiminut kuin mallioppilas PARAS-menoissa. Sen sijaan hallitukset niistävät kuin burn outissa oleva opettaja. Yliopiston kohdalla minusta on tällä hetkellä täysin poliittisen päätöksen mahdollisuus. Onko sinivihreä kokoomuskeskustatahto todellista vai pelkkää puhetta?

Olisihan päällekäinen lainsäädäntö erinomainen mahdollisuus, syy,  olla paikkaamassa Kalliomäen aikaisen karmean sivutoimipistekarsinnan tuloksia. Kouvolan seutu on jatkossa kymmenen suurimman kunnan joukossa tässä maassa ja eritoten kokoomuslaisten käsissä on se, onko siellä jatkossa kuitenkin yliopisto. Muun muassa Seinäjoella - kuntaliittymien jälkeen - toimii nimenomaan yhteisrahoitteinen yliopistokoulutus ja tuo isoon, uuteen kuntaan tutkimustoimintaa, monipuolisuutta koulutustarjontaan ja sitä myöten profiilia.