Varmaankin joka toinen itseään kunnioittava politiikan häärä on ottanut kantaa puolueen puheenjohtajavalintaan. Tuleeko järjestää jäsenäänestys vai ei? Keskustelu lähti liikkeelle täältä Kouvolasta, kävihän SDP:n Tuomioja sytyttämässä keskustelun liekkiin toista viikkoa sitten täällä omassa demaritupaillassaan. Ainakin Vanhasen, Korhosen, Sarkomaan ja Räsäsen kannat ovat yltäneet kuluneen viikonvaihteen lehdistöön uutiseksi asti. Kaikki edellä mainitut tuntuvat tukevan ajatusta jäsenäänestystä.

Osallistuin joitakin päiviä sitten Kymessä KD-tilanteeseen, jossa oli toistakymmentä pitkään KD:ssa vaikuttaneita. Erityisen vaikuttavaa oli esittelykierroksella se, että joku oli ollut mukana vastuunkantajana 30 vuotta, joku 25, toinen liki 40 vuotta. Minun kokemuspohjani poliittisesta puolueesta on näitä kokemuksia vasten kevyt. Vain reilu pari vuotta, tosin häpeilemättä sanoen kyllä välillä hyvinkin täysipäiväistä työtä.

Minulla on - pakko sanoa -  sellainen näppituntuma, ettei KD:ssa jäsenäänestys pahenna tai paranna tilannetta. Minusta jäsenäänestys ei ole kovin ajankohtainen keskusteluaihe KD:ssa. Tilanne on täysin toinen kun vaikkapa demareilla, jossa haetaan nimenomaan uutta potkua kipeän vaalitappion jäljiltä. KD:ssa on uudistustyötä painettu viimeinen vuosi etukenossa sellaisella vauhdilla, etten näe puheenjohtajavalinnan työtavan muuttavan tässä kohden mitään.

KD on käytännönläheinen, arkielämään kuuluva arvopuolue. Tärkeimmät työtapafiilaukset on mielestäni tehtävissä arkikäytännön hoidossa. On erinomaista, miten esimerkiksi tiedottamisen läpinäkyvyyteen on viime aikoina tehty zoomauksia. Minusta hyvä poliittinen arkitoiminta lisää halua ja mielenkiintoa toimia puolueessa.

Toki ymmärrän, ettei esille nostamani käytäntö ole identtinen puheenaihe jäsenäänestyksen kanssa. Silti käsittelen asiaa julkeasti rinta rinnan. Minusta on olleellista, että poliittisessa puolueessa voi kokea vaikuttavansa, voi tuoda omat näkemyksensä esille ja vaikuttaa. Siksi näen, että on sinänsä sama, kokeeko voivansa jäsenenä vaikuttaa jokapäiväisessä poliittisessa toiminnassa vai silloin tällöin tapahtuvassa puheenjohtajavaalissa jäsenrintamassa äänestäen.