Lapsiperheiden köyhyys on lisääntynyt viimeisen puolentoista vuosikymmenen aikana merkittävästi. EU:n määrittelemän köyhyysrajan alapuolella elää jo lähes 130.000 suomalaista lasta. Vuonna 1995 lapsiperheistä köyhiä oli 5 %, kymmenen vuotta myöhemmin tämä lukema oli jo 11,6. Lapsiperheiden köyhyys on lisääntynyt lapsiperheiden tiukan verotuksen ja alhaisten, jälkeenjääneiden tulonsiirtojen vuoksi.

 

Veronmaksajain keskusliiton tuoreen tutkimuksen mukaan yhdentoista eurooppalaismaan vertailussa palkansaajaperheelle jää Suomessa samasta palkasta eri tulotasoilla keskimääräistä vähemmän käteen verojen ja lapsilisien jälkeen. Tutkituista maista kolmessa maksetaan kaksilapsiselle perheelle pienempiä lapsilisiä kuin Suomessa ja seitsemässä suurempia. Nyt toteutettujen lapsilisien korotusten ongelma on se, että pienituloisimmilta tuo sama summa vähennetään toimeentulotuesta. Ennen vaaleja Kokoomus ilmoitti kynnyskysymyksekseen lapsilisien sitomisen indeksiin, toivon, että siitä on jossakin saunan lauteilla yhteisestikin sovittu.

 

Tänään keskustelemme KD:n järjestämässä kansalaisinfossa Helsingissä lapsiperheen, lapsen ja arjen asioista. Toimittaja Kristiina Kunnas haastelee asiasta kanssani Eduskunnan F-talossa kansalaisinfossa.