Eilen kyselytunnilla kello lähestyi jo viittä, kun Vasemmistoliiton edustaja Yrttiaho sai kysymyksen. Hän kysyi julkisista rakennuksista joissa on homeongelmaa. Ministeri Hyssälä vastasi. Olin itse varautunut kysymään samaa asiaa, onhan todellisuus homehommissa hurja. Työterveysseuran tutkimuksien mukaan 50 %:ssa kouluista on homeongelmaa. Lapsia on kouluissa 750 000 ympäri Suomen. Onhan siellä 100 000 aikuistakin. Lisäksi kouluja kiusaa huonot ilmastoinnit, pölyt ja hiukaset. Ilmanlaatu ei ole riittävän hyvä 80 %:ssa kouluista.

Puhemies antoi viimeisen kysymyksen minulle. Yllätyin itsekin. Kysyin:

Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä siinä, että julkinen rakentaminen, yhteisillä varoilla tuettu rakentaminen olisi sää- ja ilmastokestävää ja niin sanotusti tervejärkistä?

On nimittäin käsittämätöntä, kun me yhteisillä varoilla hyväksymme rakennuksia, joissa on tasakattoja tai jopa sisäänpäin valuttavia kattoja, ikkunoita katolla jne. Mihin toimiin hallitus ryhtyy tämän asian korjaamiseksi?

Ministeri Vapaavuori vastasi näin:

Arvoisa puhemies! Haluaisin vastata näin, että pääministeri Lipposen ensimmäinen hallitus ryhtyi asianmukaisiin toimenpiteisiin.

Tämä kosteus- ja homeongelma aktualisoitui 90-luvun puolivälin paikkeilla, ja silloin hyvin laajojen ja pitkien selvitysten jälkeen kävi ilmi, että rakentamismääräyksissä oli tiettyjä ongelmia ja että veden liikkeitä rakenteissa ei oikein täysin ymmärretty ja oivallettu. Sen jälkeen, muistaakseni vuonna 98, annettiin uudet rakentamismääräykset, ja tältä osin tämä määräyspuoli on kunnossa. Eli näkemyksemme on se, että sen jälkeen rakennetuissa taloissa tämmöisiä ongelmia ei ole, ellei sitten kyse ole selkeästä suunnittelu- ja rakennusvirheestä. Eli kyllä nämä ongelmat, jotka meillä tällä hetkellä on käsissämme, koskevat joko taloja, jotka on rakennettu ennen sitä, tai sitten taloja, jotka on rakennettu sen jälkeen, jotka on aidosti rakennettu väärin.

Huoli rakennusten kunnosta ei kyllä Lipposen hallituksen tekosilla ole parantunut, päin vastoin. Tällä hetkellä huoli on hurja, tikittävä aika- ja terveyspommi tykyttää nimenomaan kouluissa. Siellä meillä on lapsia ja nuoria. Heidän terveytensä on tärkeä! Tarvitsemme panoksia peruskorjauksiin.