Ehdin kuluneena viikonloppuna tehdä sekä töitä että juhlia kotikirkon synttäreitä. Synttärit kirkolla olivat jo viikonvaihteen toiset. Piipahdin Helsingissä yksillä synttäreillä. Sankari oli viisikymppinen mieshenkilö,  joten en voinut välttää kiusausta: Kirkon ulkomaanavun kautta hän sai minulta lahjaksi kanoja. Nk. eettisen lahjan ihan toiveensa mukaan. Antamisen ilon lisäksi minulla oli ihan omaa kivaa ilakoidessani ajatuksella, täältä tulen minä ja lahjakanat :)

Olen vakuuttunut, että hänen älyllinen huumorintajunsa ymmärtää lahjani kanateeman.

Jossakin köyhässä maassa tästä lahjasta iloitsee perheen äiti, saaden perheelle lisäravintoa kanoista tai jopa tienistiä myymistään munista.  Kaikilla ihan mukava mieli.

Nk. eettisiä lahjoja voi antaa useamman toimittajan kautta. En aikaisemmin ole käyttänyt tätä tapaa antaa lahjaa ja samalla auttaa. Sen sijaan monen ystävän synttäreillä on ollut erilaisia hyväntekeväisyyskeräyksiä, jotka nekin ovat esimerkiksi viisissä kympeissä  järkeviä. Onhan tavaraa yleensä kasaantunut kuinka ja paljon.

Kaikki eettiset lahjat eivät ole kanoja, vuohia tai siemeniä. On siellä HIV-paketteja, koulutarvikkeita ja kaikkea muuta tarpeellista hänelle, jolla ei ole mitään tai hyvin vähän.

Kaupassa juoksemisen sijaan käytin aikaa muutaman sopivan tekstin etsimiseen synttärisankarille. Löysinkin useammankin hänelle sopivan mietelmän: "Kun etsit hyvää toisista, löydät parhaat puolet itsestäsi." (Walsh)

Niin, tämän tarinan opetus on siis alleviivattuna se, että eettiset lahjat tuottavat iloa monelle. Kannattaa kokeilla!