Kulttuurivienti on oma lajinsa. Japani meni jokunen vuosi sitten selkaisin Tove Janssonin muumimaailmasta. Nyt muumi-kulttuuria on viety Ranskaan. Jäämme odottamaan, koska Ranskan TV esittää muumisarjaa.

Jansson on ollut oman aikansa radikaali. Muumit eivät minua sytyttäneet, kun olin lapsi ja nuori. Sen sijaan lapseni ovat käyneet oman muumiaikansa ja itse asiassa en voi kieltää sitä iloa ja hupia, jota sain muumi-ohjelmia katsoessani oman jälkikasvun kanssa.

Suomalaista osaamista on monessa muodossa. Kansallisten helmien tuotteistaminen kulttuurivientiin on haaste. On löydettävä ne kansalliset spesiaalit, jotka ovat niin erityisiä, että käyvät maailmalla erilaisten ihmisten sydämeen. Suomalainen kulttuuri on alkuvoimaista ja omaperäistä, että kun kultasuoneen osutaan, on viennin mahdollisuudet oivat. Kielikään ei välttämättä ole ongelma. Onhan esimerkiksi nykyteatteritekstit varsin hyvin löytäneet paikkansa eurooppalaisesta teatterikentästä. Erityisesti Saksassa ja Iso Britanniassa kiinnostus tehdä suomalaisia näytelmiä on hienoa.